# Grünerløkka / Rodeløkka

Gjennomgående, lys & klassisk 2(3)-r ved Sofienbergparken. Balkong på 10 kvm! 3m takhøyde, moderniseringsbehov.

Helgesens gate 46 , 0553 Oslo

BE OM SALGSSUM
Katrine Solvåg
Katrine Solvåg Eiendomsmegler MNEF

NABOLAGSPROFIL

55%

eier sin egen bolig

94%

av eiendommene har pris over kr. 2,5 mill

67%

har bolig mellom 60-120 kvm

73%

av boligene er eldre enn 20 år

14%

er barnefamilier

Type / Eierform Leilighet / Borettslag
Primærrom 54 m²
Bruksareal 54 m²
Bruttoareal 60 m²
Tomt 477 m² / Fellestomt
Oppholdsrom 1
Soverom 1
Etasje 3
Byggeår 1892
Gårdsnummer 227
Bruksnummer 226
Energimerking F
FINN.no 196085149
Sist endret 27.11.2020 09:23
Prisantydning 4 290 000
Totalpris 4 424 328
Ligningsverdi 992 457,-

Beregnet totalkostnad

4 290 000,- (Prisantydning) 120 459,- (Andel av fellesgjeld) -------------------------------------------------------- 4 410 459,- (Pris inkl. fellesgjeld) Omkostninger 6 850,- (Boligkjøperpakke If (valgfritt)) 199,- (Pantattest kjøper) 480,- (Tingl.gebyr BRL-skjøte - Statens Kartverk) 480,- (Tingl.gebyr pantedokument BRL - Statens Kartverk) 5 860,- (Gebyr utlysing forkjøpsrett) -------------------------------------------------------- 13 869,- (Omkostninger totalt) -------------------------------------------------------- 4 424 328,- (Totalpris inkl. omkostninger) NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

Oppdragsnummer

16-20-0201

Adresse og matrikkel

Helgesens gate 46, 0553, Oslo, Gnr. 227 bnr. 226, andelsnr. 6 i Borettslaget Helgesensgate 46 med orgnr. 941796524 i Oslo kommune

Eier

Elisabeth Manshaus

Tillegg

Vedlagt i salgsoppgaven foreligger det reguleringsbestemmelser med kart, tilstandsrapport, egenerklæringsskjema selger, energiattest mm. Alle interessenter oppfordres til å sette seg inn i fremlagte dokumenter før bud inngis. Ta gjerne kontakt med megler dersom du ønsker utlevert dine egne kopier av dokumentene.
Det gjøres oppmerksom på at Schala & Partners avd Grünerløkka sine standard kjøpekontrakter blir benyttet i handelen, dersom det ikke avtales noe annet før handel har kommet i stand.

Forkjøpsrett

Kun intern forkjøpsrett. Denne er avklart i forkant av salget, ingen har meldt forkjøp.
Spørsmål rundt forkjøpsrett kan rettes til megler.

BRA/PROM

54 / 54 m²

Antall soverom

1
 

Eierform

Borettslag

Boligtype

Leilighet

Byggeår

1892

Energimerking

Oppvarmingskarakter Rød - Energikarakter F
Megler har intet ansvar for informasjon som følger av energiattesten. For fullstendig energiattest fra selger, kontakt megler.

Energiforbruk

Stipiulert energiforbruk er ca. 6.037 kwh.
Energiforbruket vil variere fra husstand til husstand.

Tomt

Meget hyggelig opparbeidet bakgård med markterasse, grillplass og sittegrupper til bruk for beboerne, prydbusker, trær, gressplen m.m.

Meget hyggelig opparbeidet bakgård med markterasse, grillplass og sittegrupper til bruk for beboerne, prydbusker, trær, gressplen m.m.

Sikringsordning fellesgjeld / IN-ordning

Nei / Nei

Innhold

Leiligheten ligger flott til i byggets 3. etasje og inneholder følgende:
Entré, stue, kjøkken, bad og soverom.
I tillegg disponerer leiligheten bod med følgende beliggenhet og størrelse:
- Kjellerbod på ca. 7,5 m2.

Beliggenhet

Grünerløkka har de siste årene etablert seg til å bli en av de mest populære bydelene i Oslo, og er stadig i utvikling. I Helgesens gate 46 bor du ca. 2-3 minutters gange fra sentrale Olaf Ryes Plass. Her finner du flere hyggelige parkområder, populære restauranter og kafeer. Olaf Ryes plass er kjent for sine markedsdager med sitt yrende folkeliv. Dette er dager man må få med seg som beboer av Grünerløkka! Da finner du et hav av matboder, tilbud fra Grünerløkkas lokalbutikker og tivoli for de minste.
Løkka-livet er også synonymt med late dager i gresset i de mange flotte parkene. Birkelunden og Sofienbergparken er et yndet sted gjerne med en god bok eller sammen med gode venner. Birkelunden er særlig kjent for sitt eget "Birkelunden bruktmarked" som finner sted hver søndag, mens man på 17. mai må få med seg Birkelunden Mannskor i paviljongen. Birkelunden har forøvrig egen gjenbruksstasjon. Sofienbergparken finner du kun et steinkast unna leiligheten. Dette er parken som passer for alle aldere! Parken tilbyr fasiliteter som bordtennisbord, egen lekeplass med drikkevannspunkt, fontene ved Sofienberggata/Toftes gate, bysykkel-stasjon ved Sofienberggata/Toftes gate og Grillautomater som koster 1kr per minutt.Grilling i 30 minutter tilsvarer prisen av en engangsgrill. Det er også her satt opp minigjenbruksstasjon for levering av mindre mengder avfall.
Til den ivrige mosjonisten finner du Elixia både på Ringnes Park, samt Evo i Thorvald Meyers gate. Akerselven har status som verneverdig kulturområde. Fra Maridalsvannet og ned til Vaterland parken i sentrum er det ca. åtte kilometer. Langs stien finner du både industrihistorie, fossekraft, bade- og rekreasjonsområder, fiskeplasser, skogområder og et rikt dyre- og planteliv. Den mest spektakulære fossen ligger ved Hønse-Lovisas lille, røde stue ved Beierbrua.
Legg gjerne også turen over Akerselva til Vulkan, der tidligere industriområder er forvandlet til et spennende mekka for mat, kreativitet og kulturelle opplevelser. Her ligger Mathallen, et mye omtalt konsept som er unikt her til lands der spennende råvarer selges over disk på den gamle måten. Her finner du også BAR Vulkan, Dögnvill Bar & Burger, Danses hus, samt Hendrix Ibsen som alle inviterer til sosiale hyggestunder.
Nærmeste holdeplass for kollektivtransport er Olaf Ryes plass, Birkelunden og Toftes gate. På Olaf Ryes plass og Birkelunden stopper trikk nr. 11, 12 og 13 (disse tar deg med til blant annet Nydalen, Majorstuen og generelt dit du ønsker). Fra Toftes gate finner du buss nr. 30 som går mellom Nydalen og Bygdøy.
Siden du nå kommer til å bo sentralt, vil det ofte være fristende å slenge seg på sykkelen for dagens gjøremål. Oslo kommune har etablert fenomenet bysykkel. Stasjoner for disse syklene finner du kun meters gange fra leiligheten på nedsiden av Birkelunden. Det er også satt opp bysykkelstasjoner ved Sofienbergparken, Ringnes Park og Olaf Ryes plass. Tar du bilen fatt kjører du enkelt ut på Ring 1 og 2, og har samtidig kort vei opp til Sinsenkrysset og Ring 3.

Entré

Innbydende entré med god plass til yttertøy og sko. Dørcalling med portåpner.

Stue

Leiligheten har en herlig stue med god plass til sofagruppe, spisestue, tv-seksjon og øvrig ønsket møblement. Rosett, stukkatur og flott tregulv i stuen. Store vindusflater og god takhøyde gir meget gode innvendige lysforhold, samt et luftig preg. Fra stuen har man utsyn mot hyggelige Sofienbergparken.

Kjøkken

IKEA kjøkken fra 2012. Kjøkkeninnredning med profilerte fronter i hvit utførelse. Noen overskap har glassfelt. Laminert benkeplate med nedsenket
oppvaskkum i porselen med to-greps armatur. Veggplater i flis look mellom benkeplate og overskap. Downlights og stikkontakter under overskap.
Integrert stekeovn og kjeramisk platetopp. Ventilator med belysning og kullfilter. Integrert oppvaskmaskin. Frittstående kjøleskap med frysedel.
Vannrør av typen plastrør og synlige avløpsrør i plast.

Bad

Gulvflater belagt med gulvbelegg og slette baderomsplater på vegg. Slett malt himling med lysarmatur. Vegghengt varmeovn.
Servantskap med slette fronter i hvit utførelse. Servant i kompositt materiale med ett-greps armatur. Vegghengt speil og lysarmatur over servant.
Dusjkabinett med to-greps armatur og skyvedører i glass. Frittstående toalett. Opplegg for vaskemaskin og tørketrommel. Vaskemaskinen som står i leiligheten i dag medfølger ikke handelen. Vannrør av typen plastrør og kobberrør. Synlige avløpsrør i plast. Koblingspunkter og stoppekran for vannrør plassert innenfor inspeksjonsluker på vegg.

Balkong

Herlig balkong på ca. 10 kvm. Fin plass til utemøblement og med utsyn mot den rolige og idylliske bakgården til borettslaget. Balkongen har også rikelig med plass til egen beplantining og grill (det er ikke tillatt med kullgrill).

Soverom

Soverommet i leiligheten er lyst og trivelig med god plass til dobbeltseng. Her er det også en stor garderobe med skyvedørsfronter og rikelig med oppbevaringsplass.

Felleskostnader

3 510 pr. mnd. Internett og kabel-TV grunnplakke fra Telia og NextGenTel, ákonto varmtvann, andel av kommunale avgifter, felles bygningsforsikring, nedbetaling av fellesgjeld, forretningsførsel samt renter og avdrag på lån.

Etasje

3. etasje

Garasje / Parkering

Gateparkering etter gjeldende bestemmelser.
Området er en del av ordningen "beboerparkering". Dvs. at man med beboerkort kan parkere gratis døgnet rundt - hele uken - også utover det som er maksimal parkeringstid, mot et gebyr på kr 3600,- i året. Beboerparkering for elbiler koster kr 600,-. For mer info se www.bymiljoetaten.oslo.kommune.no/trafikk_og_samferdsel/parkering/beboerparkering/

Formuesverdi

Formuesverdi som primærbolig kr. 992 457 pr. 31.12.18 Formuesverdi som sekundærbolig kr. 3 572 843 pr. 31.12.18 Formuesverdien fastsettes med utgangspunkt i en kvadratmeterpris, som beregnes av Statistisk sentralbyrå (SSB). Kvadratmeterprisen skal gi uttrykk for en estimert markedsverdi pr. kvadratmeter og bygger på statistiske opplysninger om omsatte boliger (boligtype, areal, geografisk beliggenhet og alder). Ut fra kvadratmeterprisene til SSB fastsetter Skatteetaten årlige kvadratmetersatser. Disse satsene vil utgjøre hhv. 25% av kvadratmeterprisene for primærboliger (der boligeier er folkeregistrert pr. 1. januar) og 90% for sekundærboliger (alle andre boliger).

Arealbekreftelse

Arealbekreftelse fra Oslo kommune følger vedlagt.

Byggemåte

Klassisk bygård over 3 etasjer, samt kjeller og loft. Grunnmur og bærende konstruksjoner hovedsaklig av betong og murkonstruksjoner.
Etasjeskillere av trekonstruksjoner. Saltak i trekonstruksjoner belagt med takstein (ikke besiktiget). Utvendige fasader forblendet med pusset mur.

Ferdigattest / brukstillatelse

Følgende attester foreligger på bygget:
Helgesens gate 46 - Vaaningshus - Bygganm (attestert) - 1888.pdf
Helgesens gate 46 - Utv av loft med 32m2 - Ferdigattest - 2006.pdf
Helgesens gate 46 - Rehab - Ferdigattest - 1987.pdf
Helgesens gate 46 - Oppføring av balkonger mot bakgård - Sluttnotat (henleggelse) - 2013.pdf
Helgesens gate 46 - Loft 79m2 - Ferdigattest - 2003.pdf
Helgesens gate 46 - Kontor til bevertning - Ferdigattest - 2006.pdf

Boligens areal

Primærrom: 54 kvm, Bruksareal: 54 kvm, Bruttoareal: 60 kvm
Arealet av primære rom (P-ROM) er primærrommenes nettoareal (NTA) og arealet som opptas av innvendige vegger mellom disse rommene. I praksis er dette arealet tilnærmet likt primærrommenes bruksareal (BRA). Se vedlagte takst for nærmere beskrivelse av arealbetegnelser. Arealene er kun oppmålt av takstmann og ikke kontrollert/oppmålt av megler.

Adgang til utleie

I henhold til Lov om borettslag § 5-5 kan man med godkjenning fra styret i borettslaget leie ut leiligheten til andre for opp til tre år dersom man har bodd i leiligheten i minst ett av de to siste årene. Se for øvrig vedtektene for utfyllende bestemmelser.
Andelseier som selv bor i boligen, kan overlate bruken av deler av boligen til andre. I tillegg kan andelseier overlate bruken av hele boligen til andre opp til 30 døgn i løpet av året.

Oppvarming

I all hovedsak elektrisk oppvarming.

Løpende kostnader

Fellesutgifter til borettslaget. I tillegg må det påregnes utgifter i forbindelse med blant annet eget strømforbruk, forsikringer (innbo/løsøre), evt. utvidelse av internett/kabel-TVpakke m.m.

Adkomst

Det vil bli skiltet med Schala & Partners Eiendomsmegling visningsskilt i forbindelse med fellesvisninger.

Bevaringsverdig

Eiendommen er oppført på Byantikvarens Gule liste som bevaringsverdig.

Regulering

Eiendommen er regulert til boligformål. Reguleringskart med bestemmelser ligger vedlagt i salgsoppgaven. For ytterligere opplysninger om regulering, vennligst ta kontakt med megler.

Konsesjon / Odel

Det er ingen konsesjon eller odel knyttet til salget av denne eiendommen.

Offentlige planer

Ingen kjente

Servitutter / tinglyste rettigheter og forpliktelser

Det er registrert følgende servitutter/heftelser som følger eiendommen:
1954/420279-1/105  Erklæring/avtale 09.11.1954 
Vedtak av Oslo kommunes vann- og kloakkreglement
Kan ikke slettes uten samtykke fra kommunen
1989/33037-1/105  Fellesobl. for bor.innsk. 29.05.1989 
BELØP: NOK 787.200
Panthaver:Oslo Byfornyelse As  
Lnr: 1121917
1989/69005-1/105  Best. om adkomstrett 09.10.1989 
Rettighetshaver kvartal 22 01 05
Bestemmelse om bruksrett
Kan ikke slettes uten samtykke fra kommunen
2003/53313-1/105  Pantedokument 27.08.2003 
BELØP: NOK 530.720
Panthaver:DNB BANK ASA  
Org.nr: 984851006
2014/621881-1/200  Pantedokument 24.07.2014 
BELØP: NOK 1.000.000
Panthaver:DNB BANK ASA  
Org.nr: 984851006
Grunndata
1886/900078-1/105  Opprettelse av matrikkelenheten 02.12.1886 
OPPRETTELSE - FRADELT FRA HELGESENSGT 50B - UTGÅTT
Rettigheter på andre eiendommer
Rettigheter på 0301-227/225
Rettigheter i eiendomsrett
1988/75127-1/105  Best. om adkomstrett 01.11.1988 
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:177  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:226  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:227  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:227 Snr:1-6  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:228  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:243  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:243 Snr:1-10  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:399  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:401 Snr:1  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:401 Snr:2  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:401 Snr:3  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:402  
Bestemmelse om anlegg og vedlikehold av ledninger m.v.
Kan ikke slettes uten samtykke fra kommunen
Med flere bestemmelser
Rettigheter på 0301-227/399
Rettigheter i eiendomsrett
1990/77684-1/105  Erklæring/avtale 20.12.1990 
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:177  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:225  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:226  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:227  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:227 Snr:1-6  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:228  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:243  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:243 Snr:1-10  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:401 Snr:1-3
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:402  
Rett til atkomst, vedlikeh., plikt til utbedr. etter komm.
krav (30 år). Fl. best. Kan ikke slettes uten samtykke fra
Oslo Kommune v/dir. for Eiendom og Utbygging.
Rettigheter på 0301-227/242/0/2,8-14
Rettigheter i eiendomsrett
2009/500416-1/200  Erklæring/avtale 08.07.2009 
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:226  
rettighetshaver:Knr:0301 Gnr:227 Bnr:227 Snr:1-7  
Bestemmelse om brannsikring av vinduer
Med flere bestemmelser
Gjelder denne registerenheten med flere

Vei/vann/avløp

Offentlig vei, vann og avløp i henhold til informasjon fra Oslo kommune. Det er private stikkledninger fra eiendommen og ut i det offentlige ledningsnettet.

Borettslag

- Hyggelig borettslag bestående av 7 andeler.
- Kabel-tv fra Get med muligheter for bredbånd.
- Borettslaget er tilknyttet sikringsfond.
- Utført oppussing av fasade, portrom og bakside i 2014.
- Kjeller renovert i 2013, med ny elektrisk tavle, varmtvannsberedere og ny inndeling av boder. Det ble også innstallert luftavfukter i bod.
- Sikringsskap med automatsikringer.

Fellesgjeld / lånevilkår

Borettslaget har 2 lån med følgende vilkår:
Lån: DNB NR. 1212.71.30742
Lånebeløp: 200 000,-
Innfrielsesår: 2033 -
Type rente: Nominell
Rente p.t.: 4,45 %.
Restlån pr. 01.07.20: 148.878,25,-
Lån: DNB NR. 1212.84.56056
Lånebeløp: 1.000.000,-
Innfrielsesår: 2034
Type rente: Nominell
Rente p.t.: 4,45 %.
Restlån pr. 30.07.20: 772 959,21

Andel fellesgjeld

120 459

Andel formue

13 220

Forsikring

Gjensidige forsikring ASA Polisenummer: 85460284

Vedtekter / husordensregler

I følge vedtektene er det krav om styregodkjennelse av ny eier.

Hva skjer i gården / vedlikehold etc.

I epost fra styreleder den 22.10.2020 nevnes følgende:
- Det er ikke planlagt noe rehabilitering i nærmeste fremtid.
- Vi utbedrer ikke noe per i dag.
- Vi har ikke planer om noe økning i fellesutgifter, men en prosentvis økning i forhold til KPI kan forekomme.
Generelt vedlikehold på alltid påregnes.

Husdyrhold

Dyrehold er tillatt (ikke omtalt i vedtekter).
Ifølge loven skal ikke dyr være til sjenanse for øvrige beboere.

Tilbehør

Følgende tilbehør medfølger handelen:
Alle integrerte hvitevarer på kjøkken, garderobeskap i gang, soverom, taklampe på kjøkken, gang og bad medfølger.
Løse møbler og inventar, kjøleskap, vaskemaskin på bad samt lysekroner følger ikke med.
Det gjøres spesielt oppmerksom på at boligens tilbehør og løsøre ikke medfølger handelen med mindre dette fremkommer av nærværende prospekt. Hvitevarer medfølger der dette er spesielt angitt i salgsoppgaven. Fastmontert og innebygget kjøkken- og baderomsinnredning følger boligen. Med mindre annet er spesifisert i salgsoppgaven gjelder NEFs normgivende liste over løsøre og tilbehør.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring. Selgers egenerklæringsskjema følger vedlagt i salgsoppgaven.

Boligkjøperpakke / Boligkjøperforsikring

Partners har i samarbeid med If lansert et nytt og gunstig forsikringskonsept for deg som kunde. Dette innebærer at du får alle relevante dekninger inkludert til en meget konkurransedyktig pris.
Kjøper (ikke juridiske personer) har anledning til å tegne Boligkjøperpakken. Denne kan inkludere bl.a. Husforsikring, Innboforsikring, Dobbel rente dekning, Flytteforsikring og Boligkjøperforsikring. Boligkjøperpakken må senest tegnes på kontraktsmøte og prisen avhenger av boligtypen. Ta kontakt for ytterligere informasjon.

Budgivning

Vi oppfordrer alle til å lese Forbrukerinformasjon om budgivning før bud inngis. Alle bud og budforhøyelser skal inngis skriftlig til megler. I tillegg er megler pålagt å innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver før bud kan formidles til selger. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgivere som benytter Bank-ID og vi oppfordrer derfor alle til å gi bud elektronisk ved å benytte GI BUD knappen på eiendommens hjemmeside på Partners.no. Eventuelle forhøyelser kan sendes ved å svare direkte på mottatt sms fra meglers system, til megler per e-post til ks@schalapartners.no eller SMS: 98 61 55 15 . Alle budforhøyelser skal bekreftes av megler. For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3. Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist på alle bud skal være minimum 30 minutter, og budforhøyelser må skje i god tid før fristens utløp. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 dagen etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste et hvert bud og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form. Det gjøres oppmerksom på at budgiver også vil være den som vil stå som kjøper av eiendommen. Dersom man etter at bud er akseptert ønsker å endre hvem som skal stå som eier, forutsetter dette at selger godkjenner en slik endring. Alle involverte parter skal signere kjøpekontrakt og er solidarisk ansvarlig for kjøpet frem til oppgjør er gjennomført.

Overtagelse

Etter avtale.

Diverse

Alle innvendige og utvendige arealangivelser, samt beskrivelser av bygningen er hentet fra vedlagte tilstandsrapport. Salgsoppgaven er basert på selgers opplysninger gitt til takstmann, megler og opplysninger innhentet fra kommunen, eventuelt forretningsfører og andre tilgjengelige kilder. Interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen godt, gjerne sammen med sakkyndig, før bud inngis. Det er ikke kontrollert om tomtegrensene stemmer med de grenser/gjerde som fysisk er satt. Det kan være avvik fra dagens rombruk/rombenevnelse i forhold til det opprinnelige byggemeldte/godkjente.
Meglerforetaket oppfordrer evt. budgivere til å lese gjennom fullstendig prospekt/salgsoppgave med vedlegg.

Hvitvaskingsloven

Eiendomsmeglere er fra 1/1-2004 underlagt hvitvaskings-loven. Dette innebærer at eiendomsmegler er forpliktet til å melde mistanke om forsøk på hvitvasking til ØKOKRIM.

Solgt 'as is' / Salgsbetingelser

Eiendommen selges som den er og overtas av kjøper slik den fremstår ved besiktigelse, jf. avhendingslova § 3-9. Dette innebærer at selger fraskriver seg ansvar ut over det som følger av avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. For kjøper betyr dette at eiendommen først har en mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen og dette har virket inn på avtalen, eller eiendommen er i vesentlig dårligere stand enn kjøper hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen og forholdene ellers. Alle interessenter oppfordres derfor til å sette seg godt inn i samtlige opplysninger som fremkommer i salgsoppgaven da denne danner grunnlaget for avtalen som inngås med selger. Med henvisning til avhendingslovens § 3-10, oppfordres kjøper til å undersøke eiendommen grundig og gjerne med fagmann før avtale inngås. Forhold som kjøper burde oppdaget på visning kan normalt ikke påberopes som en mangel, dette omfatter også forhold som ikke fremgår av salgsoppgaven, eller uriktige opplysninger i salgsoppgaven. Eiendomsmegler standardkontrakt inneholder bl.a. bestemmelser om at det foreligger vesentlig mislighold som bl.a. gir selger rett til å heve når det er gått 30 dager fra avtalt betalingstid, kjøper aksepterer dette som bindende for seg.
Det forutsettes at hjemmel til eiendommen overføres til kjøper. Dersom dette ikke er ønskelig må det tas forbehold i budet.

Avhendingsloven

Frivillig salg av fast eiendom reguleres av Lov om avhending av fast eiendom av 3. juli 1992 nr. 93.

Finansiering

Vi har løpende kontakt med finansinstitusjoner som kan tilby lån med konkurransedyktige betingelser. Hvis ønskelig formidler vi gjerne kontakt.
 

Heftelser

Borettslagsmodellen innebærer at borettslaget eier eiendommen, mens andelseierne eier andeler i borettslaget, som gir andelseier borett til en bestemt bolig.
Andelseierne har ikke personlig ansvar for selskapets fellesgjeld, men boligselskapets løpende utgifter må dekkes av andelshaverne. Manglende innbetaling av fellesutgiftene som følge av andre andelshaveres mislighold, eller der boligselskapet sitter på fraflyttede og usolgte andeler, må dekkes av de øvrige andelseierne.
Borettslaget har dog lovbestemt pant for inntil 2 G i andelene.
På eiendommen kan det være tinglyst erklæringer/avtaler som for eksempel rett til kommunen til å anlegge vann- og kloakkledninger inkl. reparasjon av disse, bestemmelser om bebyggelsen, gjerder, vei og adkomstrettigheter. Disse erklæringene/avtalene vil følge eiendommen ved salg, og kan ikke slettes. Vennligst ta kontakt med megler for nærmere spesifikasjon av disse.