Gressvik

BUD MOTTATT! Drømmer du om herskapelig småbruk, MASSE gjester, kanskje starte (turist)virksomhet, eller leie ut?

Torpebråten 3 - Onsøy Prestegård , 1623 Gressvik

VISNINGER

Visning etter avtale med megler

KOMPLETT
SALGSOPPGAVE
MELD DEG PÅ VISNING BE OM SALGSSUM
Margareth Cielicki
Margareth Cielicki Eiendomsmegler MNEF

NABOLAGSPROFIL

67%

eier sin egen bolig

37%

av eiendommene har pris mellom kr. 1 mill-2,5 mill

66%

har bolig på over 120 kvm

36%

er barnefamilier

34%

er gift

Type Enebolig / Selveier
Primærrom 434 m²
Bruksareal 602 m²
Bruttoareal 655 m²
Tomt 10 280 m² / Eiet tomt
Oppholdsrom 6
Soverom 7
Byggeår 1750
Gårdsnummer 19
Bruksnummer 19
FINN.no 150945679
Sist endret 07.08.2020 12:02
Prisantydning 12 000 000
Totalpris 12 315 992

Beregnet totalkostnad

12 000 000,- (Prisantydning) Omkostninger 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 172,- (Panteattest kjøper) 300 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 12 000 000,-)) 14 650,- (Boligkjøperpakken* (valgfritt)) -------------------------------------------------------- 315 992,- (Omkostninger totalt) -------------------------------------------------------- 12 315 992,- (Totalpris inkl. omkostninger) NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

Eiendomsskatt

Dette er en fredet eiendom som er unndratt eiendomsbeskattning.

Beskrivelse

Velkommen til Onsøy Prestegård - en av distriktets eldste bygninger, fredet til glede for all ettertid.
Dette er en unik bolig for deg som alltid har drømt om å bo landlig og fredelig - på en plass der tiden står stille. Her kan du rett og slett få deg din egen plass i historiebøkene.
Eiendommen består av over 10 mål tomt, med stor hage og beitemark - her har du plass til hester eller sauer, eller til å starte dyrking i større eller mindre skala, men det er ingen plikt til drift på eiendommen.
Boligen er registrert som tomannsbolig: I dag er mesteparten av boligen benyttet som privatbolig der det er holdt kunstutstillinger og arrangementer. I tillegg er det en egen leilighet i andre etasje med nytt kjøkken og nytt bad. Det er dør mellom denne og hoveddelen, slik at leiligheten kan bestå av flere rom dersom det er ønskelig.
I første etasje ligger stuene på rekke og rad, der finstua er det mest staselig selskapsrommet med gjennomlys fra begge sider, som lett kan huse 40 gjester.
Det er store private steinbelagte uteplasser mot syd med et elegant svømmebasseng som kronen på verket. Også her kan man ha de største selskaper uten å tenke nærmere over plassen når man skal by opp til dans en midtsommerkveld. Bassenget varmes opp av solenergi, og har motstrømsfunksjon. Det er både utedusj og eget helt nytt bad med tilgang utenifra slik at du og gjestene dine kan dusje og gå på toalettet uten å måtte gå igjennom huset.
Onsøy Prestegård som kulturminne:
Onsøy Prestegård har ligget på samme sted siden 1500-tallet.
Hovedbygningen er en svær to-etasjes laftet tømmerbygning med halv-valmet tak tekket med krom tegl. Som en del av bygningen er det bygget en en-etasjes fløy i vinkel.
Utvendig er hovedbygningen kledd med liggende supanel med profil i underkant, mens fløybygningen er kledd med stående panel.
Bygningen er antagelig oppført i 2. halvdel av 1700-tallet og gjennomgikk en hovedreparasjon i 1820-årene under sogneprest Kønig. Sidefløyen er bygget til i 1827.
Historiens sus ligger over både huset og eiendommen. Her er det lett å forestille seg selveste prins Karl Johan ride inn på prestegårdstunet i 1814, og at prestens barn selv var vitne til at soldatene kjempet frigjøringskrigens siste dager på markene utenfor. Her ble det antagelig forfattet et skriv som bidro til at Norge skulle få sitt eget universitet.
Hagen var på ett tidspunkt en prisbelønnet park før forfallet tok tak og satt sin preg på eiendommen fra midten av 1900-tallet.
Det var fra denne boligen alt som skjedde i prestegjeldet ble tegnet ned ettersom det var sogneprestens oppgave å føre logg over det som skjedde i hans område før kommunene ble etablert, og det finnes mye informasjon fra Onsøy Prestegård om hvordan det var å bo i ytre Østfold på 17-og 1800-tallet.

Standard

Hovedhuset er renovert over tid og det kan nevnes at det er etterisolert, det elektrisk anlegget er skjult i mange rom, de el-ledningene som hadde behov for å bli byttet ut er skiftet. Det er mange nye overflater i de rommene som brukes mest i huset. Det er nytt tak og nye takrenner i sink og nytt sikringsskap med 3 fordelerskap og masse strøm inn i huset.
Hele sidefløyen er restaurert utvendig, isolert, har ny panel, nye vinduer, dører og tak. Det er klargjort for vann/avløp og rør for en eventuell leilighet i sidebygningen. Utover dette har sidebygningen en enkel standard og her er det ikke gjort så mye. Deler av inventaret her er så gammelt at det er fredet, blant annet trappen.
Det ligger klart vann/avløp/strøm på gårdsplassen for en eventuell garasje eller driftsbygning.
KJØKKEN:
Kjøkkenet i hovedhuset er plassbygd og har en øy med gassovn, platetopp og vifte. Det er steinplate på øyen. Innredningen har malte profilerte skapfronter og det er montert kjølehjørne og integrert komfyr. Varmekabler i gulvene.
BAD:
I underetasjen i tilknytning til pumperommet er det innredet et bad med fliser på veggene og gulvet. Det er dusjnisje og vegghengt toalett. Varmekabler i gulvene.
Det er et eldre bad i tilknytning til vaskerommet i hovedetasjen. Her er det belegg på gulvene. Det er montert 300 liters varmtvannsbereder, dobbel utslagsvask og dusjkabinett. Rommet har en enkel og eldre standard.
KJØKKEN I LEILIGHET:
Enkel og funksjonell nyere kjøkkeninnredning. Det er varmekabler i gulvene i gangen i leiligheten.
BAD I LEILIGHET:
Badet har fliser på veggene og gulvet samt varmekabler.
Det er montert dusjkabinett, baderomsinnredning og vegghengt toalett, samt mekanisk vifte og uttak for vaskemaskin.
ELEKTRISK ANLEGG:
I hovedskapet for elektrisitet er det automatsikringer og hovedsikringer på 3x125 samt 20 kurser.
Det er eget el-skap i leiligheten med automatsikringer.
VVS:
Alle vannrør i leiligheten er utført som rør-i-rør system og det er pvc i kloakkrør. Det er flere varmtvannsberedere i boligen. Det er lagt fram ekstra inntak for vann og kloakk i tilbygget, og at dette er blindet i kjelleren.
ANNET:
I hagen/på terrassen er det et nedfelt svømmebasseng med motstrømsanlegg og utedusj. Bassenget har en dybde på ca 1,4-1,6 meter og er 3,5x7,5 meter. Det er elektrisk sikkerhetsnett over bassenget. I følge eier oppvarmes dette av solen som gir varme til vannet.
I opplysningene fra feiervesenet heter det at det er en mangel knyttet til at hull etter røykrør mures igjen i pipe 2. Dette er utbedret ifølge selger.
På konvertert ildsted er det tapet på pipa/brannmuren ved ulefos 169. I følge selger er dette fjernet, og pipa/brannmur er pusset.
Det er innekledd skorstein på røykløp i 2.etg, med dette løpet er ikke i bruk i dag, så det er godkjent.

Beliggenhet

Prestegården ligger ca 1 km nord for kirken, og fra den solrike terrassen ser du kirkespiret på den andre siden av åsen.
Det er en gravhaug ca 250 meter sør for prestegården.
Dette er en landlig og flott beliggenhet, stille og rolig med store landbruksarealer i alle retninger.
Allikevel er det kun 10-15 minutters kjøring både til Råde Stasjon der man kommer seg til Oslo på under en time, og tilsvarende til Fredrikstad sentrum.
Fredrikstad:
Fredrikstad ble i 2017 kåret til Norges mest attraktive by!
Fredrikstad er en kommune med 80.000 innbyggere, kun 70 minutters kjøring med bil, tog eller buss fra Oslo sentrum. Med sin flotte beliggenhet ved Glommas utløp, er Fredrikstad en by der mye sentrerer seg rundt vannet og sjøen. Byen strekker seg på flere sider av Glomma og over på Kråkerøy, Isegran, Gressvik og Gamlebyen. Langs elva finner du en rekke restauranter, byfergen har anløp fra alle de nevnte bydelene og tar deg gratis fra det ene stedet til den andre. Sentrum er i stadig utvikling, og har en levende gågate med lekre butikker, og delikate spesialforretninger. På Værste på Kråkerøy er en helt ny bydel under utvikling - her er det spennende planer for framtiden. Jernbanen forkorter stadig sine traseer mot Oslo, og reisetiden til hovedstaden er beregnet å bli på under 1 time om få år.
Fredrikstad har mye kulturelt å by på - fremfor alt de historiske områdene i Gamlebyen  som ble grunnlagt i 1567, og som med sin unike bebyggelse innenfor de velbevarte festningsverkene fra 1660-tallet gjør den til Nord-Europas best bevarte festningsby og Norges første renessanseby. Det er ikke uten grunn at dette er regnet som en av Norges mest populære attraksjoner og at Huffington Post kåret Gamlebyen som Norges 7de flotteste severdighet og et "historisk eventyrland". I tillegg er det er rikt scenekulturliv med festivaler, konserter, revyer og teater. Fredrikstad har en flott fotballstadion, og byens fotballklubb FFK engasjerer de fleste -enten på den ene eller andre måten.
I Fredrikstad-distriktet finner du også nærhet til andre flotte områder: Kråkerøy-og Hvalerskjærgården er unik med sin rødoransje granitt som strekker seg ut i havgapet. Ytre Oslofjord nasjonalpark tilbyr mange muligheter for et aktivt friluftsliv. Her kan du kystvandre, seile, padle kajakk, fiske eller dykke for å se på livet under havoverflaten og korallrev. Det er en rekke kystledhytter man kan leie for å oppleve mer av den spektakulære naturen området har å by på. I Onsøy-området er det ytterligere områder å utforske: Hankø, Mærrapanna, Slevik, Øienkilen, Engelsviken og Strømtangen fyr. I området er det også mulighet til å delta i økologiske landbrukslag på andelsgårder, og det er aldri langt til nærmeste gårdsbutikk med lokalproduserte grønnsaker, egg og mat.

Tomt

Areal: 10 280 kvm, Eierform: Eiet tomt
Tomten består av ca 5 mål med plen/hage og uteområder/terrasser og 5 mål med beitemark eller til annet bruk. Det er ikke driveplikt på eiendommen. Det er heller ikke boplikt.

Garasje / Parkering

Stor plass for biloppstilling. Det foreligger ferdige tegninger til driftsbygning/garasje.

Forsikring

Gjensidige Polisenummer: 79622860

Boligtype, eierform og byggeår

Enebolig (Selveier), byggeår: 1750

Antall soverom

7

Byggeår

1750
Å eie en fredet bygning:
I 1991 ble Onsøy Prestegård fredet. Det opprinnelige tunet på Onsøy Prestegård var en utmerket representant for de store prestegårdstunene på østlandet. Her er det store kulturhistoriske og arkitektoniske kvaliteter hvor hovedbygningen med sidefløy og den tidligere drengestuen, utifra sin beviste arkitektoniske utforming utmerker seg i fredningsklasse. Dagens bebyggelse representerer i tillegg en århundrelang tradisjon helt tilbake til 1500-tallet.
Dersom man ønsker å gjøre endringer på prestegården må dette tas opp og godkjennes av riksantikvariske myndigheter. Man kan søke om tilskudd til arbeidet med å bevare bygningen. Søknadsfrist for dette er den 1. november hvert år, og det varierer hvor mye midler som deles ut, så man må eventuelt søke om det samme flere år på rad.
Det er årlige møter og seminarer med fylkeskonservator og andre som har fredede/vernede bygninger i Østfold.

Byggemåte

Hentet fra fredningsvedtaket:
Hovedbygningen er en to-etasjes laftet tømmerbygning, panelt, hvitmalt på granitt- og gråstensmur, med kjeller under deler av bygningen. Bygningen har halvvalmet tak og mot vest er det en en-etasjes sidefløy. Hovedbygningen kan muligens være forlenget fra midtgangen og østover: Øst for midtgangen er grunnmuren av store firhuggne granittsteiner, mens resten av huset har natursteinsmur av rullestein og grovhugne blokker. I 2. etasje er det nivåforskjeller i gulvet mellom midtgangen og væreøsene i bygningens østre del. Sidefløyen har to-fags vinduer ,med to ruter i hvert fag, og stående over- og underliggende panel. Sidefløyen har 1800-talls interiører med høy autentisk verdi: Trapper, panel og belistning er sannsynligvis fra sidefløyen ble bygd midt på 1800-tallet. - Minst en 1700-talls og flere 1800-talls dører - gammel overflatebehandlinger i flere rom. - Originale gulvbord og himlinger, samt glattpanel i noen rom.
Hentet fra takstrapporten:
Boligen antas å være fundamentert på stedlige masser som jord/leire. Boligen har ringmur med stubloftsgulv. Gulvet i underetasje er støpt.
Ytterveggene er oppført i tømmer og flere av ytterveggene er etterisolert innvendig. Det er liggende kledning på utvendige fasader på hovedbygg. Tilbygget har stående kledning.
Det er noen nyere vinduer med trerammer og to-lagsglass, samt en nyere terrassedør. De øvrige vinduene i boligen er av typen koblede, og med trerammer.
Boligen har saltak i trekonstruksjon. Det er teglstein på yttertaket, og eier opplyser at den ble lagt ny i 2018.

Ferdigattest / brukstillatelse

Det foreligger ikke ferdigattest/midlertidig brukstillatelse, grunnet byggets alder.

Boligens areal

Primærrom: 434 kvm, Bruksareal: 602 kvm, Bruttoareal: 655 kvm
Underetasje:
Bruksareal: 13 m2
Primærrom: 9 m2: Følgende rom er oppgitt som primærrom: Gang og bad.
1. etasje:
Bruksareal: 309 m².
Primærrom: 217 m². Følgende rom er oppgitt som primærrom: Hall,  soverom, kontor, to toalett, tre stuer, forstue, vaskerom, garderobe, kjøkken og gang.
2. etasje:
Bruksareal: 280 m².
Primærrom: 208 m². Følgende rom er oppgitt som primærrom: Gang, 5 soverom, gang og stue. Leilighet med kjøkken, stue, soverom og bad.
Arealet av primære rom (P-ROM) er primærrommenes nettoareal (NTA) og arealet som opptas av innvendige vegger mellom disse rommene. I praksis er dette arealet tilnærmet likt primærrommenes bruksareal (BRA). Se vedlagte takst for nærmere beskrivelse av arealbetegnelser. Arealene er kun oppmålt av takstmann og ikke kontrollert/oppmålt av megler.

Adgang til utleie

Boligen er registrert som tomannsbolig og det er etablert en leilighet på 49 m2 med ett soverom, stue, kjøkken og bad i hovedhusets andre etasje. Det er dør mellom denne leiligheten og flere rom i hovedhuset, slik at man kan inkludere flere av rommene og lage en større boenhet.

Oppvarming

Det er flere vedovner i boligen og øvrig oppvarming er med strøm.

Kommunale avgifter

Kr. 16 596 Det er ikke registrert noe eiendomsskatt på denne eiendommen

Adkomst

Onsøy prestegård ligger ca 1 km nord for Onsøy kirke. ta RV 116 til Onsøy og følg skiltingen til kirekn. ta til høyre rundt driftsbygningen, og følg veien rett frem (gjennom 2 gårdstun). Ta av til høyre. Gården ligger rett opp bakken, men veien går videre gjennom tunet.

Bevaringsverdig

Bygningene er vedtaksfredet og Sefrak-minne er registrert på bygningen.

Regulering

Eiendommen  er uregulert, men området er i kommunaplanen markert som vedtaksfredet kulturminne og hensynssone. Det vil si at man må igjennom både en forhåndskonferanse og en eventuell dispensasjonssøknad for å eventuelt sette opp en driftsbygning på gårdsplassen. For ytterligere opplysninger, vennligst ta kontakt med megler eller Fredrikstad kommune.

Konsesjon / Odel

Det er ingen konsesjon eller odel knyttet til salget av denne eiendommen.

Tinglyste rettigheter og forpliktelser

Rett til å ha liggende og nytte eksisterende ledninger og kummer for vann og kloakk.
Kostnader knyttet til nødvendig vedlikehold/utskiftning av felles anlegg deles likt med gnr 19 bnr 1.

Tilbehør

Det gjøres spesielt oppmerksom på at boligens tilbehør og løsøre ikke medfølger handelen med mindre dette fremkommer av nærværende prospekt. Hvitevarer som ikke er integrert i
innredningen, medfølger ikke i handelen. Fastmontert og innebygget kjøkken- og baderomsinnredning følger boligen. Med mindre annet er spesifisert i salgsoppgaven gjelder NEFs normgivende liste over løsøre og tilbehør.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring. Selgers egenerklæringsskjema følger vedlagt i salgsoppgaven.

Boligkjøperpakke / Boligkjøperforsikring

Partners har i samarbeid med If lansert et nytt og gunstig forsikringskonsept for deg som kunde. Dette innebærer at du får alle relevante dekninger inkludert til en meget konkurransedyktig pris.
Kjøper (ikke juridiske personer) har anledning til å tegne Boligkjøperpakken. Denne kan inkludere bl.a. Husforsikring, Innboforsikring, Dobbel rente dekning, Flytteforsikring og Boligkjøperforsikring. Boligkjøperpakken må senest tegnes på kontraktsmøte og prisen avhenger av boligtypen. Ta kontakt for ytterligere informasjon.

Budgivning

Vi oppfordrer alle til å lese Forbrukerinformasjon om budgivning før bud inngis. Alle bud og budforhøyelser skal inngis skriftlig til megler. I tillegg er megler pålagt å innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver før bud kan formidles til selger. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgivere som benytter Bank-ID og vi oppfordrer derfor alle til å gi bud elektronisk ved å benytte GI BUD knappen på eiendommens hjemmeside på Partners.no. Eventuelle forhøyelser kan sendes ved å svare direkte på mottatt sms fra meglers system, til megler per e-post til margareth@mollerpartners.no eller SMS: 47 02 52 69 . Alle budforhøyelser skal bekreftes av megler. For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3. Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist på alle bud skal være minimum 30 minutter, og budforhøyelser må skje i god tid før fristens utløp. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 dagen etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste et hvert bud og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form. Det gjøres oppmerksom på at budgiver også vil være den som vil stå som kjøper av eiendommen. Dersom man etter at bud er akseptert ønsker å endre hvem som skal stå som eier, forutsetter dette at selger godkjenner en slik endring. Alle involverte parter skal signere kjøpekontrakt og er solidarisk ansvarlig for kjøpet frem til oppgjør er gjennomført.

Overtagelse

Etter avtale.

Avtalt meglervederlag

Om meglers vederlag er det avtalt 1 % beregnet av salgssummen inkludert evt. fellesgjeld. I tillegg er det avtalt vederlag for oppgjør kr. 4.950,-, tilrettelegging. kr. 7.500,-, markedsføringspakke kr 19.500,-,- Visninger er inkludert i provisjonen. Alle tall i dette avsnitt er opplyst inklusive mva.

Diverse

Alle innvendige og utvendige arealangivelser, samt beskrivelser av bygningen er hentet fra vedlagte tilstandsrapport. Salgsoppgaven er basert på selgers opplysninger gitt til takstmann, megler og opplysninger innhentet fra kommunen, eventuelt forretningsfører og andre tilgjengelige kilder. Interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen godt, gjerne sammen med sakkyndig, før bud inngis. Det er ikke kontrollert om tomtegrensene stemmer med de grenser/gjerde som fysisk er satt. Det kan være avvik fra dagens rombruk/rombenevnelse i forhold til det opprinnelige byggemeldte/godkjente.
Meglerforetaket oppfordrer evt. budgivere til å lese gjennom fullstendig prospekt/salgsoppgave med vedlegg.

Hvitvaskingsloven

Eiendomsmeglere er fra 1/1-2004 underlagt hvitvaskings-loven. Dette innebærer at eiendomsmegler er forpliktet til å melde mistanke om forsøk på hvitvasking til ØKOKRIM.

Solgt 'as is' / Salgsbetingelser

Eiendommen selges som den er og overtas av kjøper slik den fremstår ved besiktigelse, jf. avhendingslova § 3-9. Dette innebærer at selger fraskriver seg ansvar ut over det som følger av avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. For kjøper betyr dette at eiendommen først har en mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen og dette har virket inn på avtalen, eller eiendommen er i vesentlig dårligere stand enn kjøper hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen og forholdene ellers. Alle interessenter oppfordres derfor til å sette seg godt inn i samtlige opplysninger som fremkommer i salgsoppgaven da denne danner grunnlaget for avtalen som inngås med selger. Med henvisning til avhendingslovens § 3-10, oppfordres kjøper til å undersøke eiendommen grundig og gjerne med fagmann før avtale inngås. Forhold som kjøper burde oppdaget på visning kan normalt ikke påberopes som en mangel, dette omfatter også forhold som ikke fremgår av salgsoppgaven, eller uriktige opplysninger i salgsoppgaven. Eiendomsmegler standardkontrakt inneholder bl.a. bestemmelser om at det foreligger vesentlig mislighold som bl.a. gir selger rett til å heve når det er gått 30 dager fra avtalt betalingstid, kjøper aksepterer dette som bindende for seg.

Avhendingsloven

Frivillig salg av fast eiendom reguleres av Lov om avhending av fast eiendom av 3. juli 1992 nr. 93.

Finansiering

Vi har løpende kontakt med finansinstitusjoner som kan tilby lån med konkurransedyktige betingelser. Hvis ønskelig formidler vi gjerne kontakt.