#GRÅLUM

Innholdsrik enebolig for familien i barnevennlig område | Kjøkken fra 2018 | Stor hage | Garasje!

Kalleren 10 , 1712 Grålum

VISNINGER

28. november mandag kl. 16:30-17:30

KOMPLETT
SALGSOPPGAVE
MELD DEG PÅ VISNING BE OM SALGSSUM
Monica Aronsen
Monica Aronsen Eiendomsmegler

NABOLAGSPROFIL

91%

eier sin egen bolig

71%

av eiendommene har pris over kr. 2,5 mill

70%

har bolig på over 120 kvm

92%

av boligene er eldre enn 20 år

38%

er barnefamilier

Type / Eierform Enebolig / Selveier
Primærrom 128 m²
Bruksareal 157 m²
Tomt 1 116 m² / Eiet tomt
Soverom 3
Byggeår 1967
Gårdsnummer 2066
Bruksnummer 534
FINN.no 281049330
Sist endret 25.11.2022 12:15
Prisantydning 3 990 000,-
Totalpris 4 103 769,-

Beregnet totalkostnad

3 990 000,- (Prisantydning) Omkostninger 199,- (Pantattest kjøper) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 99 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 3 990 000,-)) 12 650,- (Boligkjøperpakke If (valgfritt)) -------------------------------------------------------- 113 769,- (Omkostninger totalt) -------------------------------------------------------- 4 103 769,- (Totalpris inkl. omkostninger) NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

Beskrivelse

VELKOMMEN TIL KALLEREN 10!

Ask & Partners v/Monica Aronsen presenterer denne koselige eneboligen beliggende på Grålum! Boligen går over to plan og første etasje inneholder entré, kjøkken, stue, bad og to soverom. Kjelleren innehar hall m/trapp, soverom, kjellerstue og bad. I tillegg medfølger det et teknisk rom og en bod. Dette er en velholdt og innholdsrik bolig for familien hvor man kan flytte rett inn!

Boligen ligger i et populært, barnevennlig og etablert boligområde tett inntil skog og mark. Det kort vei til alle fasiliteter som flere dagligvarebutikker, konditori og bakeri, apotek, lege og tannlege, bank, post og bibliotek til barnehager, skole og idrettshall.

& HØYDEPUNKTER
• Velholdt familiebolig
• Kjøkken fra 2018
• To bad
• Tre soverom
• Stor hage
• Garasje

Velkommen til visning!

Innhold

Første etasje: entré, kjøkken, stue, bad og 2 soverom
Kjeller: hall m/trapp, soverom, kjellerstue og bad
I tillegg medfølger det et teknisk rom og en bod

Standard

ENTRÉ
Velkommen inn i varmen! Entré med plass til oppbevaring av yttertøy og lignende.

STUE
Lys og luftig stue med gode møbleringsmuligheter. Fra stuen er det utgang til terrassen.

KJØKKEN
Overflater og innredning: Kjøkkenet har innredning med profilerte fronter. Benkeplaten er av heltre. Fliser mellom over og underskap. Det er kjøl/fryseskap, oppvaskmaskin, komfyr og platetopp. Anbefaler "Waterguard", komfyrvakt og drypbrett. Alder: 2018 Kilde: Eier. TG1
Avtrekk: Det er kjøkkenventilator med avtrekk ut. TG1

BADEROM 1. ETASJE
Generell: Aktuell byggeforskrift er teknisk forskrift 2010. Dokumentasjon: Faktura på røranlegg og det elektriske. Gulv , vegger og tak er utført på dugnadsinnsats av faglært. Alder: 2015. Kilde: Eier.
Overflater vegger og himling: Veggene har malt tapet. Taket er malt. Vurdering av avvik: Det er vindu/dør med ikke fuktbestandige materialer i våtsonen (dusjsonen), løsningen eller byggematerialet er uegnet.
Tiltak: Det må gjøres tiltak for å lukke avviket. Uegnede materialer må fuktbeskyttes/utskiftes. TG2
Overflater Gulv: Gulvet har vinylbelegg. Rommet har radiator som varmekilde. Se eget punkt under membran gjeldende utettheter. Vurdering av avvik: Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet. Se punkt " Sluk, memebran og tettesjikt" angående gjennomføringer. Tiltak: Det må gjøres tiltak for å lukke avviket. TG2
Sluk, membran og tettesjikt: Det er plastsluk og synlig vinylbelegg som tettesjikt. Eier har utbedret rørgjennomføringer etter befaringsdato. TG1.
Sanitærutstyr og innredning: Rommet har innredning med nedfelt servant, toalett og dusjkabinett. Vurdering av avvik: Servant er løs, dør vil ikke lukkes ordentlig og det er avvik i overganger. Tiltak: Lokal utbedring. TG2
Ventilasjon: Det er naturlig ventilering. Vurdering av avvik: Rommet har kun naturlig ventilasjon. Tiltak: Elektrisk avtrekksvifte bør monteres for å lukke avviket. TG2
Tilliggende konstruksjoner våtrom: Hulltaking er foretatt i vegg fra soverom, uten å påvise unormale forhold. Måleresultat = under 6 % TG1

BADEROM KJELLER
Generell: Aktuell byggeforskrift er byggeforskrifter fra før 1997. Dokumentasjon: ingen dokumentasjon. På gulv er det fliser. På vegger er det malte murvegger, fliser og flissokkel. I himling er det trepanel. Utslagsvask. Opplegg for vaskemaskin. Badekar. Dusjhjørne. Naturlig ventilering. Det gjøres oppmerksom på at innkledning av murkonstruksjoner under terrengnivå alltid er å betraktes som en risikokonstruksjon med fare for magasinering av fukt. Vurdering av avvik: Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav. Tiltak: Våtrommet må totalrenoveres. Alle forhold med tettesjikt, våtsone, sluk m.m. må dokumenteres. TG3
Tilliggende konstruksjoner våtrom: Hulltaking er ikke foretatt da det ikke er fysisk mulig pga tilliggende konstruksjoner. Se eget punkt under "Rom under terreng". TGIU

SOVEROM
Boligen har totalt tre soverom med gode innredningsmuligheter.

INNVENDIGE OVERFLATER
Overflater: På gulv er det laminat, belegg, fliser og malt mur. På vegger det tapet, flis i karnapp, malte plater og trepanel. I himling er det malte flater, malte plater og trepanel. Nytt gulv i alle rom i første etasje i 2015-2018. MDF-panel på soverom i første etasje 2015. Overflater ellers er malt etter overtagelse i 2015.  Vurdering av avvik: Deler av overflatene har TG 1. Overflater er av ulik tid, og fremstår således med forskjeller av slitasjegrad, utførelse og behov for vedlikehold. I kjeller er det mye bobler og avskalling på uisolerte vegger. Tiltak: Den enkelte må vurdere behov for tiltak på overflater og bobler i kjeller må utbedres og det har en sammenkobling med type maling, ventilasjon og drenering. Ytterligere undersøkelse og utbedring. TG2

Beliggenhet

Boligen ligger i et populært, barnevennlig og etablert boligområde tett inntil skog og mark. Herfra er det kort vei til alle fasiliteter som flere dagligvarebutikker, konditori og bakeri, apotek, lege og tannlege, bank, post og bibliotek til barnehager, skole og idrettshall. Minutter unna ligger Inspiria science center som er et populært besøksmål for hele Sør-Øst Norge. Rett ved siden av ligger et av hotellkjeden Qualitys største hoteller hvor vi også finner Superland med blant annet et stort Badeland. Hotellet rommer også treningssenter og spa-avdeling.

Området rundt boligene byr på gode rekreasjonsmuligheter i skogsterreng. Like i nærheten finner du også Kalnesskogen med løypenett og flotte muligheter for sopp- og bærplukking. Fine bade- og fiskemuligheter finner du i idylliske Tunevannet. På Grålum bor du svært sentralt til - midt i Østfold. Kun 4 km til Sarpsborg sentrum. Det er gangavstand til bussholdeplasser med gode bussforbindelser mot Sarpsborg og Fredrikstad. Med bil er det bare minutter til av- og påkjøring på E6 samt til Rv109 mot Fredrikstad. Grålum er et svært populært område for bedrifter å etablere seg i, og har i dag flere store bedrifter med mange arbeidsplasser. Sykehuset Østfold med flere tusen arbeidsplasser ligger på Kalnes - kun minutter unna.

Estimerte tidsavstander i bil:
Ca. 3 minutter - Ungdomsskole
Ca. 3-5 minutter - Barneskole (Grålum, Hannestad)
Ca. 5 minutter - Dagligvare
Ca. 5 minutter - Inspiria science center/ Quality Hotel
Ca. 5 minutter - Sykehuset Østfold
Ca. 5-7 minutter - Barnehage (Bl.a. Hinkenhopp, Tindlund, Tuneskipet)
Ca. 5-10 minutter - Amfi Borg
Ca. 7-10 minutter - Legesenter
Ca. 10 minutter - Tunevannet/Landeparken
Ca. 10 minutter - Sarpsborg sentrum
Ca. 25 minutter - Fredrikstad sentrum
Ca. 75 minutter - Oslo sentrum

Selgers egenerklæringsskjema

Selger har kommentert på følgende spørsmål i egenerklæringsskjema som er en del av salgsoppgaven:
2. Kjenner du til om det er utført arbeid på bad/våtrom? Ja, kun faglært. Klausen vvs(lagt ned). Nye rør avløp/vann,nytt sluk i bad 1 etg.faglært lagt linoleum og våtromstapet.(firma opphørt)
2.1 Ble tettesjikt/membran/sluk oppgradert/fornyet? Ja. Firma opphørt. Flyte masse lagt m membran.
2.2 Foreligger det dokumentasjon på arbeidene? Ja. Klausen vvs ang rør.
3. Kjenner du til om det er/har vært feil på vann/avløp, herunder rørbrudd, tilbakeslag, tett sluk eller lignende? Ja. Gamle soil rør vann /avløp byttet inni hus og helt ut til kommunalt anlegg i gata i 2018.
4. Kjenner du til om det er/har vært utført arbeid/kontroll på vann/avløp? Ja, kun faglært. Skarpnord. Byttet rør vann/avløp fra bad 1 etg og ut til kommunalt i gata.
12. Kjenner du til om det har vært utført arbeider på terrasse/garasje/tak/fasade? Ja, kun faglært. Akj bygg og fasade. Nytt tak på hus og garasje i 2010,dette er opplyst fra forrige eier akj bygg og fasade.ny veranda i 2017 egen innsats.
13. Kjenner du til om det er/har vært utført arbeider på el-anlegget eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)? Ja, kun faglært. Østfold olje. Rengjort oljetank for biolje 2021,inkludert tilpassing av oljefyr og service.
13.1 Foreligger det samsvarserklæring for hele eller deler av det elektriske anlegget (i henhold til forskrift om lavspenningsanlegg)? Ja. Fra 2015 Lyn elektro.
14. Kjenner du til om det er utført kontroll av el-anlegget og/eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)? Ja. Service på olje fyr årlig.
16. Kjenner du til om ufaglærte har utført arbeider som normalt bør utføres av faglærte personer utover det
som er nevnt tidligere (f.eks. på drenering, murerarbeid, tømrerarbeid etc.)? Ja. Byttet panel på sydvegg garasje egen arbeid.
21. Kjenner du til om det er innredet/bruksendret/bygget ut kjeller eller loft eller andre deler av boligen? Ja. 2 kjellerrom.
21.1 Er innredningen/utbyggingen godkjent hos bygningsmyndighetene? Ja. 2022 Sarpsborg kommune.

Boligens areal

Primærrom: 128 kvm, Bruksareal: 157 kvm
Arealet av primære rom (P-ROM) er primærrommenes nettoareal (NTA) og arealet som opptas av innvendige vegger mellom disse rommene. I praksis er dette arealet tilnærmet likt primærrommenes bruksareal (BRA). Se vedlagte tilstandsrapport for nærmere beskrivelse av arealbetegnelser.

Arealbekreftelse

Det er bruken av rommet på salgstidspunktet som avgjør om det defineres som primærrom(p-rom) eller sekundærrom(s-rom). Bruken av rommet kan være i strid med byggteknisk forskrift eller mangle godkjennelse i kommunen for den aktuelle bruken. I kjeller er det målt høyde målt høyde på 2 meter i kjellerstue og soverom.

Byggetegninger: Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men de stemmer ikke med dagens bruk. Kommentar: I første etasje var det tidligere et soverom, dette er nå en del av stue. I kjeller har eier søkt om bruksendring og fått ferdigattest for tidligere mat-rom og tidligere hobbyrom. Mat-rom er nå soverom og Hobbyrom er nå kjeller stue. Det bemerkes at det kun er et vindu i kjellerstue, men på tegning er det 2 stk. Vegger i soverom i kjeller er ikke isolert.

Brannceller: Er det påvist synlige tegn på avvik i branncelleinndeling utifra dagens byggteknisk forskrift? Ja. Det er avvik på branncelleindeling av fyrrom. Se eget punkt under "Oljefyr".

Nyere håndverksjenester: Er det ifølge eier utført håndverkstjenester på boligen siste 5 år? Ja. Deler av arbeidet er det er ikke dokumentert bruken av kvalifiserte håndverkere. Som dokumentasjon regnes blant annet skriftlig bekreftelse fra den eller de håndverkerne som ble brukt. Se eget punkt under de ulike bygningsdelene.

Krav for rom til varig opphold: Er det påvist avvik i forhold til rømningsvei, dagslysflate eller takhøyde? Ja. Det er for høyt til vindu i kjellerrom. Det er ikke tilstrekkelig lysforhold i kjellerstue.

Adkomst

Det vil bli skiltet med Ask & Partners Eiendomsmegling visningsskilt i forbindelse med fellesvisninger.

Tomt

Areal: 1 116 kvm, Eierform: Eiet tomt
Tomten er pent opparbeidet med grøntarealer slik som gressplen, hekkbeplantning og prydvekster. Deler av tomten er skrånende naturtomt med skog vegetasjon. Innkjørsel og gårdsplass er belagt med belegninsstein og kantstein av granitt, samt at det er gruslagt mellom huset og garasjen.

Garasje / Parkering

Ja, det medfølger en garasje på 25 m2.

Byggemåte

Taktekking: Taktekkingen er av betongtakstein. Taket er besiktiget fra bakkenivå. Taket er sjekket fra bakknivå pga våt underlag og sikkerhetsmessige grunner. Alder: 2010 Kilde: Tidligere salgsoppgaver. TG1

Nedløp og beslag: Takrenner og nedløpsrør av stål. Har du tak med glatt overflate, som takplater eller glatt takstein, må du ha snøfangere uansett. Har taket ru overflate, som takpapp, shingel eller ru takstein, må du ha snøfanger hvis takvinkelen er 27 grader eller mer. Normal tid før utskifting av takrenner/nedløp i sink eller plastbelagt stål er 25 - 35 år. Normal tid før maling av takrenner/nedløp i metall, malt er 5 - 15 år. Vurdering av avvik: Det er skjevheter/feil fall på takrenne ut mot gate og bulk i takrenne. Tiltak: Lokal utbedring. TG2

Veggkonstruksjon: Veggene har bindingsverkskonstruksjon fra byggeår. Fasade/kledning har stående og liggende bordkledning. Det kan forventes at det er noe svakheter i bindingsverk på grunn av
alder. Eventuelle svakheter blir som regel rundt vinduer og i bunnsviller. Konstruksjonen skjult og er ikke tilgjengelig for inspeksjon. For å vurdere tilstand, må det gjøres inngrep i yttervegg. Vurdering av avvik: Det er påvist stedvis råteskader i bordkledningen og noen sprekker. Tiltak: Råteskadet trekledning må skiftes ut og generelt vedlikehold. TG2

Takkonstruksjon/Loft: Takkonstruksjonen har W-takstoler i tre med rupanel. Det anbefales å gjøre undersøkelse hver vår, høst og ved store nedbørsmengder. Vurdering av avvik: Det er påvist fuktskjolder/skader i takkonstruksjonen. Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen. Det ble målt over anbefalte fukt verdier i bjelke i gulv/tak mot stue ved skorstein. Det ga ikke indikasjon på fukt i fuktskjolder i rupanel og takbjelker på befarngsdato. Tiltak: Det må gjøres nærmere undersøkelser. Lufting/ventilering bør forbedres. Lokal utbedring bør utføres. TG2

Vinduer: Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass, PVC vinduer med 3-lags glass og trevinduer med koblet glass. Koblet vindu i kjeller fra byggeår bortsett fra kjellerstue og soverom i kjeller som har PVC med 3-lags glass fra 2019. Koblet vindu på bad fra byggeår. Kjøkken, stue og soverom fra 1979. Karnapp vindu i stue ble bygget i 1993. Vurdering av avvik: Noe behov for justering på soverom i første og PVC vindu i kjeller. Manglende beslag under vinduer i kjeller. Vinduer med koblet glass har elde og bruksslitasje. Tiltak: Justering og montering av beslag. Vinduer med 1-lags glass må forventes å byttes ut. TG2

Balkongdører: Bygningen har malt balkongdør i tre med 2-lags glass. Alder: 2011. Vurdering av avvik: Manglende beslag og noe avskalling. Tiltak: Lokal utbedring. TG2

Dører: Bygningen har malt hovedytterdør. Alder: 2008 Kilde: Produksjonsår på produkt. TG1

Balkonger, terrasser og rom under balkonger: Terrasse i trekonstruksjon med utgang fra stue. Alder: 2017 Kilde: Eier. Vurdering av avvik: Terrasse har noe skjevheter og sprekker i trevirke. Tiltak: Ytterligere undersøkelse og utbedring. TG2

Utvendige trapper: Betongtrapp med skifterstein og smijerns rekkverk. Vurdering av avvik: Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter. Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Sprekker betong og korrosjon i armering. Rustdannelser på rekkverk. Sprekk i flis. Tiltak: Dersom rekkverket skal tilfredsstille dagens krav til rekkverk, må rekkverket endres. Det må gjøres tiltak for å hindre ytterligere korrosjon og sprekkdannelse. TG2

Etasjeskille/gulv mot grunn: Etasjeskiller/gulv mot grunn er av betongdekke. Vurdering av avvik: Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det er registrert sprekker/riss og avskalling på synlig betong i kjeller. Tiltak: For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Ytterligere undersøkelser må foretas for å få kartlagt omfanget for utbedring. Ytterligere undersøkelse og utbedring. TG3

Etasjeskille mellom kjeller og første etasje: Etasjeskiller mellom kjeller og første etasje er av trebjelkelag. Vurdering av avvik: Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det er registrert noe knirk i gulv. Tiltak: For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak. TG2

Radon: Det er ikke foretatt radonmålinger og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Vurdering av avvik: Radonmålinger er ikke foretatt, heller ikke andre tiltak mot radon, eiendommen ligger i et område som i NGU Radon aktsomhetskart er definert med "høy" eller "særlig høy" aktsomhetsgrad. Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Tiltak: Det bør gjennomføres radonmålinger. TG2

Pipe og ildsted: Boligen har mursteinspipe. Ikke tilkoblet vedovn. Pipen er helbeslått over tak. Pipe er isolert på loft, så den er ikke tilgjengelig for inspeksjon. Takstmann anbefaler på generelt grunnlag at pipe og ovner/peis blir kontrollert av feiermester i Sarpsborg kommune. Piper og ildsteder er ikke funksjonstestet av takstmann. På generelt grunnlag bør pipe filmes innvendig da det kan ha betydning for videre
bruk. Vurdering av avvik: Pipevanger er ikke synlige. Det er påvist brennbart materiale nærmere enn 300 mm fra sotluke/feieluke. Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe. Det bemerkes at dette er tiltak som må gjøres dersom pipe skal tas i bruk. Tiltak: Det må foretas tiltak for å lukke avviket. Det anbefales å montere ildfast plate under luker på pipe. Pipevanger må gjøres tilgjengelig. TG2

Rom Under Terreng: Gulvet er av betong og har laminat. Veggene har betong/mur og panel. Hulltaking er foretatt og det er påvist avvik i konstruksjonen. Måleresultat i gang = 24,8 %. Måleresultat i kjellerstue = 20,3 % Måleresultat i tilfarergulv i kjellerstue = 18,3 % Tilfarergulv i trekonstruksjon på støpt gulv kan på generelt grunnlag være en risikokonstruksjon med hensyn til fukt. Det gjøres oppmerksom på at innkledning av murkonstruksjoner under terrengnivå alltid er å betraktes som en risikokonstruksjon med fare for magasinering av fukt. Innredede kjellere er en risikokonstruksjon. Ved utforede yttervegger
under terreng er det viktig at drenering fungerer 100%. Frem til 1990-tallet satte man også inn en fuktsperre av plast. Den skulle stoppe fukten fra å nå den innvendige kledningen og rommet. Denne typen
konstruksjon har gitt opphav til mange mugg- og råteskader. Vegger bør undersøkes nærmere. Vurdering av avvik: Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging inn i kjellermur. Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv. Det er påvist fuktighet i oppforet tregulv i underetg/kjeller. Det er gjennom målinger påvist høyt fuktnivå i trevegger i underetg./kjeller.
Det gir utslag på høyt fuktnivå i grunnmur. Det registreres bruk av diffusjon sperre på den varme siden i de utforede veggkonstruksjonene. Sintef Byggforsk anbefaler å ikke
benytte diffusjonssperre i utforede veggkonstruksjoner i rom under terreng, da dette kan medføre magasinering av fukt i konstruksjonen. Tiltak: Det påviste fuktnivå gir grunn til å overvåke konstruksjonen jevnlig
for å se utvikling over tid, og eventuelt foreta tiltak for å unngå fuktskader. Det må foretas tiltak for å utbedre årsak til fukt. Dette er et samspill med utvendig drenering. TG3

Innvendige trapper: Boligen har malt tretrapp. Vurdering av avvik: Åpninger mellom trinn i innvendig trapp er større enn dagens forskriftskrav. Det er ikke montert rekkverk. Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet. Sprekk i trapp. Tiltak: Rekkverk må monteres for å lukke avviket. For å kunne tilfredsstille dagens forskriftskrav, så må det utføres tiltak. TG3

Innvendige dører: Innvendig har boligen malte fyllingsdører, finerdører, skyvedør og dør med glassparti. Vurdering av avvik: Det er påvist avvik som tilsier det bør foretas tiltak på enkelte dører. Løst håndtak og manglende skrue. Tiltak: Det bør foretas tiltak på enkelte dører. Enkelte dører må justeres. TG2

Vannledninger: Innvendige vannledninger er av kobber med og uten plastkappe. Stoppekran og vannmåler i kjeller. MERK: Isolerte rør kan inneholde asbest og må behandles med varsomhet. Se ytterligere informasjon på arbeidstilsynets hjemmesider. Vurdering av avvik: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige vannledninger. Det er irr på rør. Tiltak: Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg. Ifm. oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av rør. TG2

Avløpsrør: Det er avløpsrør av støpejern og plast. Vurdering av avvik: Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på innvendige avløpsledninger. Det er påvist at avløpsrør av jern har rustskader. Tiltak: Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg. Ifm. oppgradering av våtrom vil det være naturlig med utskiftning av
rør. TG2

Ventilasjon: Boligen har naturlig ventilasjon. Vurdering av avvik: Det er påvist begrenset ventilering/luftgjennomstrømning. Tiltak: Bedre ventilering må etableres. TG2

Oljefyr: Til oppvarming er det en oljefyr plassert i kjelleren som er tilknyttet radiatorer med vannbåren varme. I stuen er det montert styringspanel for dag- og natt-senking tilknyttet sentralfyr. Oljefyr ble konvertert til bio-olje i 2019. Tidligere rapport opplyser at det ble skiftet kjele og brenner i 2007. Eier opplyser at Østfold olje har rengjort oljetank for biolje 2021,inkludert tilpassing av oljefyr og service. MERK: Eternitt plater kan inneholde asbest og må behandles med varsomhet. Se ytterligere informasjon på arbeidstilsynets hjemmesider. Alder: 2007 Kilde: Produksjonsår på produkt. Vurdering av avvik: Anlegget har ikke tilfredsstillende brannsikring. Det er ikke fremlagt tilfredsstillende dokumentasjon av brannsikring av anlegget. Dør til fyrkjele er i brannsikret. Tiltak: Det må etableres tilfredsstilledne brannsikring av anlegget. Det bør innhentes dokumentasjon på brannsikring av anlegget om dette finnes. TG2

Varmtvannstank: Varmtvannstanken er i fyrkjelen og er på 180 liter. Alder: 2007. Kilde: Produksjonsår på produkt. TG1

Oppvarming: Radiatorer. Mursteinspipe med mulighet for tilkobling av vedovn

Vannbåren varme: Radiatorer. Vurdering av avvik: Mer enn halvparten av forventet brukstid på anlegg for vannbåren varme er oppbrukt. Avvik på justeringsventil. Rustdannelse på rør. Tiltak: Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må anlegget skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om. Ved renovering, påse at anlegget dokumenteres av fagperson. TG2

Elektrisk anlegg: 25 AHS med div skrusikringer, automatsikring, jordfeilsautomat og jordfeilsbryter.
1. Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)? Nei.
2. Når ble det elektriske anlegget installert eller sist oppdatert? 2018. Det ble lagt opp ny stikk til kjøkken av Storm elektro Fr.stad i 2018. Oppgraderinger ifm. oppussing av bad i 2015.
3. Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet? Ja. I eier sin tid er det utført av elektrikere.
4. Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999? I såfall etterspør samsvarserklæring. Ja. Det foreligger ikke samsvarserklæring på arbeid utført av storm.
5. Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet - Det Lokale Eltilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år? Nei.
6. Forekommer det at sikringene løses ut? Nei.
7. Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg? Nei.
8. Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank. Nei.
9. Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet? Nei.
10. Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger? Nei.
11. Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer? Ja.
12. Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll? Ja.
Det er ikke foretatt kontroll av det elektriske anlegget i løpet avde siste 5 årene. Det anbefales på generelt grunnlag en gjennomgang av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet. TG2

Branntekniske forhold: Brannslokningsapparat og røykvarslere.
1. Er det mangler for brannslukningsutstyr i boligen iht. forskriftskrav? Nei.
2. Er det skader på brannslokkingsutstyr eller er apparatet eldre enn 10 år? Nei.
3. Er det mangler på røykvarsler i boligen iht. forskriftskrav? Nei.
4. Er det skader på røykvarslere? Nei. TG0

Byggegrunn: Det er støpte fundamenter på sand/morenemasser. Byggegrunn er ikke vurdert på tilstandsnivå da det ikke er mulighet for kontroll av byggegrunn og stabilitet i masser uten vesentlige inngrep.

Drenering: Dreneringen er fra byggetiden. Det gjøres oppmerksom på at etablering eller utbedring ikke automatisk gjør at fukt forsvinner, da det må påregnes kapillær oppsug fra grunnen. Vurdering av avvik: Det er ikke tegn på noe utvendig fuktsikring. Dreneringen er utilstrekkelig og har idag begrenset effekt. Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er
overskredet. Tiltak: Fuktsikring av muren må etableres inkl. klemlist. Det må gjennomføres ytterligere undersøkelser. Tiltak for redrenering rundt boligen kan ikke utelukkes. TG3

Grunnmur og fundamenter: Bygningen har betonggrunnmur med Ytong elementer på innvendig side. Det er antatt stripefundamenter av betong under grunnmur. Vurdering av avvik: Det er registrert løs puss på muroverflater. Tiltak: Påviste skader må utbedres. TG2

Terrengforhold: Skrående terreng med stedvis flatt terreng. Eiendommen ligger helt eller delvis innenfor et område med mulighet for marin leire, og grunnen kan derfor bestå av løsmasser, herunder
kvikkleire. Kommunens aksomhetskart er imidlertid svært grovmasket. Vurdering av avvik: Terreng faller inn mot bygning. Tiltak: Det bør foretas terrengjusteringer. TG3

Utvendige vann- og avløpsledninger: Utvendige avløpsrør er av plast og utvendige vannledninger er av plast (PEL). Det er offentlig avløp via private stikkledninger og offentlig vannforsyning via private stikkledninger. Eier opplyser at ble lagt nytt vann og avløp inn i 2018. Det foreligger faktura på utført arbeid. Vann og avløpsledningene er ikke kontrollert i forbindelse med rapporten. Hvis riktig tilstand på avløpsledningene skal kontrolleres, kan dette utføres ved hjelp av TV-kontroll. TGIU

Oljetank: I kjelleren er det en oljetank av stål på 2000 liter. Vurdering av avvik: Det er ikke påvist tilfredsstillende lekkasjesikring på oljetank som er i bruk. Tiltak: Det bør etableres tilfredsstillende lekkasjesikring på oljetanken dersom den fortsatt skal brukes. TG2

Garasje: Byggeår: 1967. Det er støpt gulv og ytterveggene er oppført med bindingsverk, hvorav utvendige fasader er kledd med overflatebehandlet trepanel. Yttertaket er oppført i sperrekonstruksjon med rupanel som undertak tekket med betongtakstein fra 2010. Adkomst til garasjen er via en leddport fra 2007 med elektrisk motor, samt en plassbygd dør i trekonstruksjon. Det er montert snøfanger på tak over garasjeport, samt at garasjen har innlagt strøm. Vedlikehold o.l: Møne buer noe ned. Må gjøres ytterligere undersøkelse. Sprekker i betong. Kledning står nærme terreng. Noe sprekker og elde i kledning.

For ytterligere informasjon, les vedlagte tilstandsrapport utført av Ole Petter Søtorp.

Ferdigattest / brukstillatelse

Det foreligger ferdigattest datert 30.4.2022 for eiendommen. Dokumentet følger vedlagt.

Barnehage / skole i området

Skogholtet barnehage
Tuneskipet barnehage
Hinkenhopp barnehage
Hannestad barneskole
Grålum barne- og ungdomsskole
Tindlund barne- og ungdomsskole
Greåker videregående skole
St. Olav videregående skole

Adgang til utleie

Boligen kan leies ut i sin helhet.

Oppvarming

Radiatorer og mursteinspipe med mulighet for tilkobling av vedovn.

Energimerking


Megler har intet ansvar for informasjon som følger av energiattesten. For fullstendig energiattest fra selger, kontakt megler. Energiattest kan fremskaffes hvis kjøper ønsker det.

Kommunale avgifter

Kr. 16 325

Eiendomsskatt

Det er i Sarpsborg kommune vedtatt eiendomsskatt. Eiendomsskatten utgjør X promille av beregningsgrunnlaget. Det gjøres spesielt oppmerksom på at beregningsgrunnlaget vil være høyere for boliger som benyttes som sekundærbolig.

Formuesverdi

Formuesverdi som primærbolig kr. 762 794 pr. 31.12.21 Formuesverdi som sekundærbolig kr. 2 746 058 pr. 31.12.21 Formuesverdien fastsettes med utgangspunkt i en kvadratmeterpris, som beregnes av Statistisk sentralbyrå (SSB). Kvadratmeterprisen skal gi uttrykk for en estimert markedsverdi pr. kvadratmeter og bygger på statistiske opplysninger om omsatte boliger (boligtype, areal, geografisk beliggenhet og alder). Ut fra kvadratmeterprisene til SSB fastsetter Skatteetaten årlige kvadratmetersatser. Disse satsene vil utgjøre hhv. 25% av kvadratmeterprisene for primærboliger (der boligeier er folkeregistrert pr. 1. januar) og 90% for sekundærboliger (alle andre boliger).

Regulering

Eiendommen er regulert. For ytterligere opplysninger om regulering, vennligst ta kontakt med megler.

Tre datasett berører eiendommen i følge kommunens områdeanalyse:
Kommuneplanens arealdel
Reguleringsplan
Mulighet for marin leire

Konsesjon / Odel

Det er ingen konsesjon eller odel knyttet til salget av denne eiendommen.

Vei/vann/avløp

Offentlig vei, vann og avløp. Eiendommen er tilknyttet offentlig vannforsyning via private stikkledninger. Eiendommen er tilknyttet offentlig avløpsnett via private stikkledninger.

Tilbehør

Det gjøres spesielt oppmerksom på at boligens tilbehør og løsøre ikke medfølger handelen med mindre dette fremkommer av nærværende prospekt. Hvitevarer som ikke er integrert i
innredningen, medfølger ikke i handelen. Fastmontert og innebygget kjøkken- og baderomsinnredning følger boligen. Med mindre annet er spesifisert i salgsoppgaven gjelder NEFs normgivende liste over løsøre og tilbehør.

Boligselgerforsikring

Selger har i forbindelse med salget tegnet boligselgerforsikring gjennom Anticimex forsikring. Selgers egenerklæringsskjema følger vedlagt salgsoppgaven og interessenter må sette seg inn i dette dokumentet før bud inngis.

Boligkjøperpakke / Boligkjøperforsikring

Partners har i samarbeid med If lansert et nytt og gunstig forsikringskonsept for deg som kunde. Dette innebærer at du får alle relevante dekninger inkludert til en meget konkurransedyktig pris.

Kjøper (ikke juridiske personer) har anledning til å tegne Boligkjøperpakken. Denne kan inkludere bl.a. Husforsikring, Innboforsikring, Dobbel rente dekning, Flytteforsikring og Boligkjøperforsikring. Boligkjøperpakken må senest tegnes på kontraktsmøte og prisen avhenger av boligtypen. Ta kontakt for ytterligere informasjon.

Budgivning

Vi oppfordrer alle til å lese Forbrukerinformasjon om budgivning før bud inngis. Alle bud og budforhøyelser skal inngis skriftlig til megler. I tillegg er megler pålagt å innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver før bud kan formidles til selger. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgivere som benytter Bank-ID og vi oppfordrer derfor alle til å gi bud elektronisk ved å benytte GI BUD knappen på eiendommens hjemmeside på Partners.no. Eventuelle forhøyelser kan sendes ved å svare direkte på mottatt sms fra meglers system, til megler per e-post eller SMS: 92 80 63 99 . Alle budforhøyelser skal bekreftes av megler. For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3. Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist på alle bud skal være minimum 30 minutter, og budforhøyelser må skje i god tid før fristens utløp. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 dagen etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste et hvert bud og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form. Det gjøres oppmerksom på at budgiver også vil være den som vil stå som kjøper av eiendommen. Dersom man etter at bud er akseptert ønsker å endre hvem som skal stå som eier, forutsetter dette at selger godkjenner en slik endring. Alle involverte parter skal signere kjøpekontrakt og er solidarisk ansvarlig for kjøpet frem til oppgjør er gjennomført.

Overtagelse

Etter avtale.

Diverse

Alle innvendige og utvendige arealangivelser, samt beskrivelser av bygningen er hentet fra vedlagte tilstandsrapport. Salgsoppgaven er basert på selgers opplysninger gitt til takstmann, megler og opplysninger innhentet fra kommunen, eventuelt forretningsfører og andre tilgjengelige kilder. Interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen godt, gjerne sammen med sakkyndig, før bud inngis. Det er ikke kontrollert om tomtegrensene stemmer med de grenser/gjerde som fysisk er satt. Det kan være avvik fra dagens rombruk/rombenevnelse i forhold til det opprinnelige byggemeldte/godkjente.

Meglerforetaket oppfordrer evt. budgivere til å lese gjennom fullstendig prospekt/salgsoppgave med vedlegg.

Lov om hvitvasking

Eiendomsmeglingsforetak plikter etter lov om hvitvasking å gjennomføre kontrollhandlinger knyttet til kjøper og selgers identitet og forhold knyttet til gjennomføringen av handelen. Dette omfatter også opplysninger om kundeforholdets formål og tilsikrede art. For kjøper må kontroll av legitimasjon skje senest ved inngåelse av kontrakt. Signering med bankID er regnet som gyldig legitimasjonskontroll. Ved oppdrag hvor juridiske personer (selskap) er part må eiendomsmegler også gjennomføre kontroll av hvilke fysiske personer som kontrollerer selskapet (reelle rettighetshavere). Dersom megler ikke klarer å gjennomføre pålagte kundetiltak må megler avvise kunden og oppdraget. Megler har også plikt å melde forhold som ikke er avklart og fremstår som mistenkelige til Økokrim. Megler kan også i enkelte tilfeller har plikt til å stanse gjennomføringen av handelen.

Eiendomsmegler plikter å gjennomføre ytterligere undersøkelser knyttet til handelen basert på kjøpers egenkapital eller andre forhold knyttet til kjøper. Kjøper oppfordres til å innbetale den delen av kjøpesummen som er egenkapital i en overføring fra egen bankkonto i norsk bank.

Salgsbetingelser

Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.   Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen og dette har virket inn på avtalen. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel. Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 2. pktm. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Eiendomsmegler standardkontrakt inneholder bl.a. bestemmelser om at det foreligger vesentlig mislighold som bl.a. gir selger rett til å heve når det er gått 30 dager fra avtalt betalingstid, kjøper aksepterer dette som bindende for seg.

Avhendingsloven

Frivillig salg av fast eiendom reguleres av Lov om avhending av fast eiendom av 3. juli 1992 nr. 93.

Finansiering

Vi har løpende kontakt med finansinstitusjoner som kan tilby lån med konkurransedyktige betingelser. Hvis ønskelig formidler vi gjerne kontakt.

Heftelser

§ 6-1.Lovbestemt pant i fast eiendom.
(1) For skattekrav etter lov av 6. juni 1975 nr. 29 om eigedomsskatt til kommunane har vedkommende kommune panterett foran alle andre heftelser i den eiendom skattekravet gjelder.
(2) Samme panterett har en kommune og kommunale etater for følgende særlige eiendomsavgifter:
a) avfallsgebyr etter lov 13.mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensninger og om avfall,
b) feieavgift etter brann- og eksplosjonsvernloven § 28 annet ledd
c) årsgebyr for vann og avløp etter lov 16. mars 2012 nr. 12 om kommunale vass- og avløpsanlegg.

På eiendommen kan det være tinglyst erklæringer/avtaler som for eksempel rett til kommunen til å anlegge vann- og kloakkledninger inkl. reparasjon av disse, bestemmelser om bebyggelsen, gjerder, vei og adkomstrettigheter. Disse erklæringene/avtalene vil følge eiendommen ved salg, og kan ikke slettes. For nærmere informasjon om dette gjelder denne eiendommen, se oversikten over tinglyste heftelser. Dersom det ønskes mer informasjon, kontakt megler

Adresse og matrikkel

Kalleren 10, 1712, Grålum, Gnr. 2066 bnr. 534 i Sarpsborg kommune

Oppdragsnummer

30-22-0334

Vedlegg til salgsoppgave og kjøpekontrakt

Vedlagt i salgsoppgaven foreligger det reguleringsbestemmelser med kart, tilstandsrapport, egenerklæringsskjema selger, energiattest mm. Alle interessenter oppfordres til å sette seg inn i fremlagte dokumenter før bud inngis. Ta gjerne kontakt med megler dersom du ønsker utlevert dine egne kopier av dokumentene.

Det gjøres oppmerksom på at ASK & Partners Sarpsborg sine standard kjøpekontrakter blir benyttet i handelen, dersom det ikke avtales noe annet før handel har kommet i stand.

Behandling av personopplysninger

Det gjøres oppmerksom på at foretaket behandler personopplysninger og all behandling skjer iht. personvernregelverket. Meglerforetaket behandler kun personopplysninger som er nødvendig for å gjennomføre oppdraget. Det gjøres oppmerksom på at vi deler dine personopplysninger med offentlige myndigheter i den utstrekning det er nødvendig og med virksomheter som tilbyr tjenester for gjennomføring av oppdraget. For mer informasjon se personvernerklæring på www.partners.no.