#MANGLERUD

Utbygget 4-mannsbolig | 120m2 m/peis og solrik vestvendt innglasset balkong | Stort loft | Ny garasje | Stort potensiale

Wetlesens vei 48 , 0681 Oslo

BE OM SALGSSUM
Terje Rindal
Terje Rindal Daglig leder/Fagansvarlig/Partner/Eiendomsmegler

NABOLAGSPROFIL

89%

eier sin egen bolig

51%

har bolig på over 120 kvm

59%

av boligene er eldre enn 20 år

45%

er barnefamilier

38%

er gift

Type Rekkehus / Borettslag
Primærrom 120 m²
Bruksareal 123 m²
Bruttoareal 135 m²
Tomt 17 894 m² / Fellestomt
Oppholdsrom 2
Soverom 4
Byggeår 1959
Gårdsnummer 148
Bruksnummer 259
Energimerking E
FINN.no 190811787
Sist endret 17.09.2020 14:16
Prisantydning 5 750 000
Totalpris 6 108 453
Ligningsverdi 1 732 790,-

Beregnet totalkostnad

5 750 000,- (Prisantydning) 343 119,- (Andel av fellesgjeld) -------------------------------------------------------- 6 093 119,- (Pris inkl. fellesgjeld) Omkostninger 6 850,- (Boligkjøperpakke If (valgfritt)) 480,- (Tingl.gebyr BRL-skjøte - Statens Kartverk) 480,- (Tingl.gebyr pantedokument BRL - Statens Kartverk) 7 325,- (Gebyr utlysing forkjøpsrett) 199,- (Pantattest kjøper) -------------------------------------------------------- 15 334,- (Omkostninger totalt) -------------------------------------------------------- 6 108 453,- (Totalpris inkl. omkostninger) NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

Oppdragsnummer

71-20-0119

Adresse og matrikkel

Wetlesens vei 48, 0681, Oslo, Gnr. 148 bnr. 259, andelsnr. 50 i Manglerudlia borettslag med orgnr. 954570371 i Oslo kommune

Eier

Per Sæther Kathrine Sæther Messel

Tillegg

Vedlagt i salgsoppgaven foreligger det tilstandsrapport, egenerklæringsskjema selger mm. Alle interessenter oppfordres til å sette seg inn i fremlagte dokumenter før bud inngis. Ta gjerne kontakt med megler dersom du ønsker utlevert dine egne kopier av dokumentene.
Det gjøres oppmerksom på at Schala & Partners avd. Kalbakken sine standard kjøpekontrakter blir benyttet i handelen, dersom det ikke avtales noe annet før handel har kommet i stand.

Forkjøpsrett

Dersom en andel skifter eier, har andelseierne i borettslaget og dernest de øvrige andelseierne i boligbyggelaget - utpekt av OBOS - forkjøpsrett.

BRA/PROM

123 / 120 m²

Antall soverom

4

Eierform

Borettslag

Boligtype

Firemannsbolig

Byggeår

1959

Energimerking

Oppvarmingskarakter Oransje - Energikarakter E

Tomt

Areal: 17 894 kvm, Eierform: Fellestomt
Fra vei er det adkomst til fellesarealer og inngangspartiet. Tomten ligger i et svakt skrånende terreng og har adkomst i Wetlesens vei. Eiendommen ligger i et etablert boligområde med trehusbebyggelse i samme stil og fra samme tidsepoke.

Beliggenhet

Boligen ligger i et veletablert og godt bomiljø på Manglerud. Området har en luftig plassering over Oslo sentrum. Området blir sett på som et rolig og familievennlig boligområde med gode oppvekstsvilkår. En kort spasertur unna ligger flere barnehager, idrettsanlegg på Høyenhall og Manglerud, Manglerud skole, Høyenhall barne- og ungdomsskole, samt Høyenhallparken og Andedammen ved Høyenhall velhus. Høyenhall velforening har flere arrangementer i året som Sankthans-fest, fakkeltog med fyrverkeri på nyttårsaften, skøytekarneval, skirenn osv.
Høyenhallparken gir mulighet for ballspill om sommeren og skøyteis om vinteren. I umiddelbar nærhet finnes også en akebakke og friområde med lekeplass.
På gode sommerdager kan man legge turen til naturperlen Østensjøvannet som byr på flotte tur og rekreasjonsmuligheter med muligheter for å gå, sykle og gå på ski i Østmarka. Ved Østensjøvannet kan man observere og komme tett på en mengde ulike fuglearter, noe som gjør dette til et yndet område for barn så vel som for voksne. Tursti mot Østensjøvannet og Østmarka går forbi husets balkongside. I tillegg er det gode tur- og friluftsområder på Ekeberg og i Svartdalsskogen.
Kombinasjonen av godt utbygd infrastruktur i nærområdet, nærhet til tur og rekreasjonsområder og kort vei til Oslo sentrum gjør dette området til et spesielt godt bomiljø for folk i alle aldre.
Stort idrettstilbud i nærområdet der fotball, ishockey, innebandy, turn, basketball og aerobic er viktige idretter. Det er også vedtatt i år å bygge Manglerud bad og aktivitetshus. Badeanlegg blir på totalt 6.300 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer. I badeanlegget vil det bli etablert vannsklie, stup på en, tre og fem meter, boblebad, badstue, garderobeanlegg inkludert to universelt utformet familiegarderober og kafé. Bygget vil også huse en ungdomsklubb og et aktivitetssenter med dansesal, black-box teater scene og musikkrom. Prosjektet planlegges ferdigstilt i juni 2022.

Entré

Entreen er sentralt plassert i boligen og binder rommene sammen på en fin måte. Du har naturlig plass til en kommode/skohylle og plass til å henge av deg yttertøy i skyvedørsgarderobe. Dørtelefon med åpner er praktisk plassert ved ytterdøren.

Stue

Stuen er romslig og gulvet er belagt med en en-stavs parkett. Det er store vindusflater fra flere vinkler som slipper inn rikelig med naturlig lys i boligen. Størrelsen åpner opp for store og sosiale soner. Du har en naturlig plass til både sofagruppe, spisebord og TV med tilhørende møblement. I tillegg finner du en stor peisinnsats, som bidrar til varme og hygge på kalde høst- og vinterdager. Det er buede dører inn til TV-stue og til gang.

Kjøkken

Kjøkkeninnredning har profilerte fronter og laminat benkeplate med nedfelt oppvaskkum med ett-greps armatur. Fliser over kjøkkenbenker og ventilator med avtrekk til kanal, integrert i overskap. Videre følger hvitevarer som komfyr i skap, kokeplate med fire kokesoner, oppvaskmaskin og frittstående kjøleskap med fryser. Komfyr er delvis defekt. 120L varmtvannsbereder finnes i hjørnebenkeskap. Gulvet er belagt med laminat, ellers tapet på vegger og trefiberplater i himling.

Bad

Flislagt bad med varme i gulv. Innredningen består av dusjhjørnet med dusjforheng og veggmontert hånddusj, servant med skapinnredning under, speilskap med lys og gulvmontert handikaptoalett.

Balkong

Fra stuen er det utgang til en vestvendt, innglasset balkong på ca. 7 kvm. Balkongen har supre solforhold og har god plass til sittegruppe, planter m.m. Siden balkongen er innglasset kan den benyttes store deler av året. Det er også montert terrassevarmer og solskjerming på innsiden. Gulvet er belagt med vinylbelegg. Stikkontakter på vegg.

Soverom

Boligen har hele fire soverom av gode størrelser. To av soverommene finnes i 2. etasje, og det siste på loftet. Planløsningen er godt tilrettelagt for å kunne etablere flere soverom. Med så mange soverom er det god plass til en stor familie.

Felleskostnader

5.018,- pr. mnd. Inkluderer: Drift og vedlikehold, renter og avdrag, kommunale avgifter, kabel-tv/internett grunnpakke, fellesvaskeri med tørkerom, felles forsikringer, forretningsførsel, garasje, snørydding m.m.
Herav:
Felleskostnader kr. 3.845,-
Garasje kr. 750,-
Leietillegg påbygg kr. 174,-
Get Abonnement kr. 249,-
Get er borettslagets leverandør av TV- og bredbåndstjenester.
Borettslaget har en avtale med OBOS om garantert betaling av felleskostnader. OBOS garanterer for overførsel til borettslaget hver måned og overtar deretter alt ansvar og risiko for eventuell manglende innbetaling av felleskostnader. Avtale om sikring av felleskostnader varer til den blir sagt opp av en av partene. Oppsigelsestiden er 12 - tolv- måneder regnet fra oppsigelsesdato.

Etasje 2 etasje

Garasje / Parkering

Det medfølger garasje på ca. 17 kvm til boligen.
Forøvrig gateparkering etter gjeldende bestemmelser.

Formuesverdi

Formuesverdi som primærbolig kr. 1 732 790 pr. 31.12.19 Formuesverdi som sekundærbolig kr. 6 238 045 pr. 31.12.19 Formuesverdien fastsettes med utgangspunkt i en kvadratmeterpris, som beregnes av Statistisk sentralbyrå (SSB). Kvadratmeterprisen skal gi uttrykk for en estimert markedsverdi pr. kvadratmeter og bygger på statistiske opplysninger om omsatte boliger (boligtype, areal, geografisk beliggenhet og alder). Ut fra kvadratmeterprisene til SSB fastsetter Skatteetaten årlige kvadratmetersatser. Disse satsene vil utgjøre hhv. 25% av kvadratmeterprisene for primærboliger (der boligeier er folkeregistrert pr. 1. januar) og 90% for sekundærboliger (alle andre boliger).

Byggemåte

Firemannsbolig oppført med bærende konstruksjoner og etasjeskillere i trekonstruksjoner. Grunnmur i betong. Yttervegger er bindingsverksvegger utvendig kledd med stående trekledning på fasaden. Liggende trekledning på innglasset balkong. Saltakkonstruksjon i tre. Yttertaktekking er takstein.
Det gjøres oppmerksom på at loftet er byggemeldt som disponible rom. Det foreligger ingen tegninger eller søknader på at det er foretatt bruksendring fra disponibelt rom og til soverom, eller om loftet tilfredsstiller krav til varig opphold.

Ferdigattest / brukstillatelse

Etter gjennomgang av Plan- og bygningsmyndighetenes saksmappe kan vi ikke se at det forefinnes bekreftelse på ferdigattest eller brukstillatelse på oppføring av eiendommen. Dette var heller ikke vanlig på oppføringstidspunktet. Det foreligger byggemelding datert 19.02.1958 for eiendommen.
Det foreligger ferdigattest datert 16.01.2018 for tilbygg.

Boligens areal

Primærrom: 120 kvm, Bruksareal: 123 kvm, Bruttoareal: 135 kvm
Loft:
Bruksareal: 33 kvm.
Primærrom: 30 kvm. Følgende rom er oppgitt som primærrom: Trapp/ gang, oppholdsrom og soverom.
Sekundærrom: 3 kvm. Følgende rom er oppgitt som sekundærrom: Bod/råloft.
2. etasje:
Bruksareal: 90 kvm.
Primærrom: 90 kvm. Følgende rom er oppgitt som primærrom: Entré/ gang, stue/ tv- stue, kjøkken, bad og to soverom.
Det medfølger en utvendig bod er på 5 kvm. I tillegg er det 3 disponible kjellerboder på 8,50 kvm, 4 kvm og 2 kvm (med belysning). Loft har ikke fullt målbart areal grunnet skråtak og er benyttet som soverom. Loftsrom er medtatt i primærareal.
Arealet av primære rom (P-ROM) er primærrommenes nettoareal (NTA) og arealet som opptas av innvendige vegger mellom disse rommene. I praksis er dette arealet tilnærmet likt primærrommenes bruksareal (BRA). Se vedlagte takst for nærmere beskrivelse av arealbetegnelser.

Adgang til utleie

Andelseieren kan leie ut boligen i inntil 30 døgn i løpet av året uten styrets samtykke. Videre kan ikke andelseier overlate bruken av boligen til andre  uten godkjenning fra styret. Med samtykke kan andelseier overlate bruken av boligen til andre i inntil tre år hvis andelseier har bodd i boligen i minst ett av de to siste årene. Utleie i andre tilfeller kan godtas ved særlige grunner, jf. burrettslagslova § 5-6. Utleie forutsetter at leiligheten har forsvarlige radonverdier. Se også borettslags vedtekter og konferer megler ved spørsmål.

Oppvarming

Oppvarming er elektrisitet med panelovner og vedfyring.

Bevaringsverdig

Nei.

Regulering

Eiendommen er regulert til boligformål etter bebyggelsesplan 819/57 (S-441, datert 18.06.1952).
Manglerud skole er under rehabilitering.

Konsesjon / Odel

Det er ingen konsesjon eller odel knyttet til salget av denne eiendommen.

Servitutter / tinglyste rettigheter og forpliktelser

Det er registrert sytten servitutter/heftelser på borettslagets grunnbok. Disse omhandler blant annet bestemmelser om trafostasjon (1959), garasje/parkering (1959, 1960, 1961, 1962), bestemmelser om peisestue (1959) og bestemmelse om anlegg og vedlikehold av ledninger m.v. (1986).
Gjelder denne registerenheten med flere. Servituttene vil følge eiendommen. Kjøpers bank vil få pant etter overnevnte heftelser, servitutter og andelens fellesgjeld.

Vei/vann/avløp

Offentlig vei, vann og avløp i henhold til informasjon fra Oslo kommune. Det er private stikkledninger fra eiendommen og ut i det offentlige ledningsnettet.

Borettslag

Borettslaget består av 52 andelsleiligheter. Manglerudlia Borettslag er registrert i Foretaksregisteret i Brønnøysund med organisasjonsnummer 954570371. Forretningsførselen er utført av OBOS Eiendomsforvaltning AS i henhold til kontrakt. Autorisert regnskapsfører (oppdragsansvarlig) er Egil Havre, regnskapssjef i OBOS.
Borettslagets revisor er PricewaterhouseCoopers AS.
http://manglerudlia.no/0202

Fellesgjeld / lånevilkår

Lånenummer: HANBAN-83987181462
Type: A
Restsaldo: 9.354.367,-
Restløpetid: 28 år
Term pr. år: 12
Rente: Flyt 1,85%
Andel av saldo: 171.309,-
Kapitalkostnader: 654,-
Lånenummer: HANBA1-83987181470
Type: A
Restsaldo: 1.381.813,-
Restløpetid: 26 år 5 md.
Term pr. år: 12
Rente: Flyt 1,85%
Andel av saldo: 25.302,-
Kapitalkostnader: 101,-
Lånenummer: HANBA2-83987186057
Type: A
Restsaldo: 8.000.000,-
Restløpetid: 19 år 6 md.
Term pr. år: 12
Rente: Flyt 1,85%
Andel av saldo: 146.508,-
Kapitalkostnader: 523,-
Forutsatt at man har skattbar inntekt så får man på lik linje som et vanlig boliglån skattefradrag på andelens fellesgjeld.

Andel fellesgjeld

343 119 pr. 31.08.2020.

Andel formue

31 908 pr. 31.12.2019.

Forsikring

Tryg Forsikring Polisenummer: 6602322

Hva skjer i gården / vedlikehold etc.

Lånet på 8.000.000,- ble tatt opp i 2019 da borettslaget begynte overflatebehandling av fasader. En del kledning ble byttet og husene malt. Lånet hadde avdragsfritt frem til 30.09.2020. Det jobbes med et prosjekt for å brannsikre alle boliger. Borettslaget vil behøve å ta opp noe mer lån når prosjektet er i gang, men de skal forsøke å strukturere finansieringen uten at felleskostnadene må økes i særlig grad, ifølge styret.
Borettslaget har brukt tid og ressurser med Karlshus-garasjene som hadde garasjeprosjektet 2 år tilbake i tid. Dette er ikke avsluttet, da det har vært flere klager fra beboere på fukt i garasjer. Noen på mur. Hos andre er ikke tak-pappen tett og det blir fukt i taket og skader treverket.
Steinbakken AS har laget ny drenering rundt nr. 46-48. Det kom mye vann rundt husene ved regnfall. De har laget ny grøft og sørget for at vannføringen trekker unna husene, og følger grøft nedover bak firemannsboligene. Dette ble et problem etter at Karlshusgarasjene bygget bodene bak firemannsboligene. De fraskriver seg ansvar.
Større vedlikehold/rehabilitering
2019: Skiftet panel på rekkehus/ malejobb. Fasadespesialisten AS.
2017: Nye garasjer og boder. Rørfornying.
2015: 4 nye vaskemaskiner, de gamle er byttet ut.
2014: Drenering/terrasse 43-47.
2013: Drenert Wetlesensv. 43-47.
2012: Ti gamle søppelstasjoner er erstattet av to nedgravde stasjoner. Drenert Wetlesensv. 34.
2011: Utskifting av alle innendørs hovedstoppekraner til alle hus. Det ble satt opp nye postkassestativ på rekkehussiden. Avløpsrør inspisert og funnet i orden.
2010: Garasjer og garasjedører malt på dugnad.
2009: Garasjene rehabilitert.
2008: Husene er blitt malt. Firemannsboligene har fått ny farge.
2006: Diverse utskifting av panel og vinduer. Ytterdører i firemannsboligene er skiftet, samt vinduer på hver side av dørene. Dessuten er det installert callinganlegg.
2002: Utskiftning av felles El-anlegg.

Husdyrhold

Det ikke lov å holde dyr (hund, katt eller gris) med mindre gode grunner taler for det og det ikke sjenerer de andre beboerne i samme hus. Beboere som vil ha dyr må søke til styret som vurderer om søkerens grunner er gode nok. Hvis styret mener søkeren har gode nok grunner kontaktes de andre beboerne i huset.

Tilbehør

Følgende tilbehør medfølger handelen: Alle hvitevarer følger, stekeovnen er delvis defekt. Alt tilbehør/løsøre i kjellerbodene.
Følgende tilbehør medfølger ikke handelen: Krokhengte taklamper, lamper på vegg og gardinstang i stuen. Hylle over bue mot stuen.
Det gjøres spesielt oppmerksom på at boligens tilbehør og løsøre ikke medfølger handelen med mindre dette fremkommer av nærværende prospekt. Hvitevarer medfølger der dette er spesielt angitt i salgsoppgaven. Fastmontert og innebygget kjøkken- og baderomsinnredning følger boligen. Med mindre annet er spesifisert i salgsoppgaven gjelder NEFs normgivende liste over løsøre og tilbehør.

Dødsbo

Eiendommen selges som et dødsbo, og arvingene har begrenset med kunnskap om boligens tilstand, da de aldri har bebodd den.

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring. Selgers egenerklæringsskjema følger vedlagt i salgsoppgaven.

Boligkjøperpakke / Boligkjøperforsikring

Partners har i samarbeid med If lansert et nytt og gunstig forsikringskonsept for deg som kunde. Dette innebærer at du får alle relevante dekninger inkludert til en meget konkurransedyktig pris.
Kjøper (ikke juridiske personer) har anledning til å tegne Boligkjøperpakken. Denne kan inkludere bl.a. Husforsikring, Innboforsikring, Dobbel rente dekning, Flytteforsikring og Boligkjøperforsikring. Boligkjøperpakken må senest tegnes på kontraktsmøte og prisen avhenger av boligtypen. Ta kontakt for ytterligere informasjon.

Budgivning

Vi oppfordrer alle til å lese Forbrukerinformasjon om budgivning før bud inngis. Alle bud og budforhøyelser skal inngis skriftlig til megler. I tillegg er megler pålagt å innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver før bud kan formidles til selger. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgivere som benytter Bank-ID og vi oppfordrer derfor alle til å gi bud elektronisk ved å benytte GI BUD knappen på eiendommens hjemmeside på Partners.no. Eventuelle forhøyelser kan sendes ved å svare direkte på mottatt sms fra meglers system, til megler per e-post til tr@schalapartners.no eller SMS: 95 19 51 35 . Alle budforhøyelser skal bekreftes av megler. For at budene skal kunne bli behandlet og videreformidlet skriftlig til alle involverte parter, må alle bud ha en tilstrekkelig lang akseptfrist, jf. eiendomsmeglingsforskriften § 6-3. Selger må også skriftlig akseptere budet før aksept kan formidles til budgiver. Akseptfrist på alle bud skal være minimum 30 minutter, og budforhøyelser må skje i god tid før fristens utløp. Bud som ikke er skriftlig, eller som har kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 dagen etter siste annonserte visning, vil ikke bli formidlet til selger. Selger står fritt til å akseptere eller forkaste et hvert bud og er således ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på eiendommen. Etter at eiendommen er solgt vil kjøper og selger få tilsendt budjournal. Øvrige budgivere kan få utlevert kopi av budjournalen i anonymisert form. Det gjøres oppmerksom på at budgiver også vil være den som vil stå som kjøper av eiendommen. Dersom man etter at bud er akseptert ønsker å endre hvem som skal stå som eier, forutsetter dette at selger godkjenner en slik endring. Alle involverte parter skal signere kjøpekontrakt og er solidarisk ansvarlig for kjøpet frem til oppgjør er gjennomført.

Overtagelse

Etter avtale. Ved eierskifte må erververen godkjennes av styret. Styregodkjenning kan ikke nektes dersom det ikke er saklig grunn for det.

Diverse

- Det gjøres oppmerksom på at boligen ikke vil rengjøres ytterligere før overtakelse.
- Det er felles vaskerom i kjeller.
Alle innvendige og utvendige arealangivelser, samt beskrivelser av bygningen er hentet fra vedlagte tilstandsrapport. Salgsoppgaven er basert på selgers opplysninger gitt til takstmann, megler og opplysninger innhentet fra kommunen, eventuelt forretningsfører og andre tilgjengelige kilder. Interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen godt, gjerne sammen med sakkyndig, før bud inngis. Det er ikke kontrollert om tomtegrensene stemmer med de grenser/gjerde som fysisk er satt. Det kan være avvik fra dagens rombruk/rombenevnelse i forhold til det opprinnelige byggemeldte/godkjente.
Meglerforetaket oppfordrer evt. budgivere til å lese gjennom fullstendig prospekt/salgsoppgave med vedlegg.

Hvitvaskingsloven

Eiendomsmeglere er fra 1/1-2004 underlagt hvitvaskings-loven. Dette innebærer at eiendomsmegler er forpliktet til å melde mistanke om forsøk på hvitvasking til ØKOKRIM.

Solgt 'as is' / Salgsbetingelser

Eiendommen selges som den er og overtas av kjøper slik den fremstår ved besiktigelse, jf. avhendingslova § 3-9. Dette innebærer at selger fraskriver seg ansvar ut over det som følger av avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8. For kjøper betyr dette at eiendommen først har en mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen og dette har virket inn på avtalen, eller eiendommen er i vesentlig dårligere stand enn kjøper hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen og forholdene ellers. Alle interessenter oppfordres derfor til å sette seg godt inn i samtlige opplysninger som fremkommer i salgsoppgaven da denne danner grunnlaget for avtalen som inngås med selger. Med henvisning til avhendingslovens § 3-10, oppfordres kjøper til å undersøke eiendommen grundig og gjerne med fagmann før avtale inngås. Forhold som kjøper burde oppdaget på visning kan normalt ikke påberopes som en mangel, dette omfatter også forhold som ikke fremgår av salgsoppgaven, eller uriktige opplysninger i salgsoppgaven. Eiendomsmegler standardkontrakt inneholder bl.a. bestemmelser om at det foreligger vesentlig mislighold som bl.a. gir selger rett til å heve når det er gått 30 dager fra avtalt betalingstid, kjøper aksepterer dette som bindende for seg.
Det forutsettes at hjemmel til eiendommen overføres til kjøper. Dersom dette ikke er ønskelig må det tas forbehold i budet.

Avhendingsloven

Frivillig salg av fast eiendom reguleres av Lov om avhending av fast eiendom av 3. juli 1992 nr. 93.

Finansiering

Vi har løpende kontakt med finansinstitusjoner som kan tilby lån med konkurransedyktige betingelser. Hvis ønskelig formidler vi gjerne kontakt.

Heftelser

Borettslagsmodellen innebærer at borettslaget eier eiendommen, mens andelseierne eier andeler i borettslaget, som gir andelseier borett til en bestemt bolig.
Andelseierne har ikke personlig ansvar for selskapets fellesgjeld, men boligselskapets løpende utgifter må dekkes av andelshaverne. Manglende innbetaling av fellesutgiftene som følge av andre andelshaveres mislighold, eller der boligselskapet sitter på fraflyttede og usolgte andeler, må dekkes av de øvrige andelseierne.
Borettslaget har dog lovbestemt pant for inntil 2 G i andelene.