Arealer
Totalt bruksareal: 112,0 m²
- BRA-i: 112,0 m²
- BRA-e: 0,0 m²
- BRA-b: m²
I tillegg kommer TBA (terrasse-/balkongareal): m²
BRA-i: Internt bruksareal. BRA-e: Eksternt bruksareal. Dersom dette arealet befinner seg i sameie, borettslag, aksjesalg e.l. vil normalt sett disse arealene ikke være eid av boligen, de er kun disponert på salgstidspunktet. Arealet kan f. eks. omrokeres av styret i ettertid. BRA-b: Innglasset balkong. GUA: Gulvareal. ALH: Areal med lav himlingshøyde.
Se vedlagte tilstandsrapport for nærmere beskrivelse av arealene. Arealene er oppmålt av bygningssakkyndig og ikke kontrollert/oppmålt av eiendomsmegler. Arealene er oppgitt iht NS 3940 Areal- og volumberegninger av bygninger.
Parkering
Parkering i garasje og på egen gårdsplass.
Diverse
Lovligheter: Vær oppmerksom på!
Det er ikke etablert brannslukkingsutstyr og/eller røykvarsler i boligen iht. forskrift.
Det mangler røykvarsler i kjelleren. Det er en eldre brannslukker.
Eiendommen vil ikke bli ytterliggere rengjort etter visning, men overtas slik den fremstår på visning.
Selgers egenerklæringsskjema
Det gjøres oppmerksom på at selger ikke har bebodd eiendommen og har derfor ikke spesifikk kunnskap om den. Det kan i denne sammenheng eksistere feil og skader på eiendommen som ikke er spesifikt opplyst. Kjøper oppfordres til å foreta en særlig grundig besiktigelse, gjerne med bistand av teknisk sakkyndig.
Tilstandsgrader (TG2/TG3) fra tilstandsrapport
OPPSUMMERING TILSTANDSRAPPORT
Tilstandsgrad (TG) tilsier hvilken tilstand objektet har i forhold til et definert referansenivå. For nærmere forklaring av tilstandsgrader se i tilstandsrapporten.
Her kommer en oppsummering av TG i tilstandsrapporten:
TG 0: 1
TG 1: 3
TG 2: 16
TG 3: 5
TG IU: 1
Følgende forhold har fått tilstandsgrad 3:
-Rom under terreng Oppsummering Det registreres mineralutslag (salt/kalkutsalg) i overflater som er et symptom på fuktvandring gjennom grunnmur. Det er synlige fukt i nedre del av murene på tilbygget. Med bruk av piggelektrode i bjelkelaget, ble det målt fuktverdier som er skadelige for treverk. Anbefalte tiltak Det påviste fuktnivå gir grunn til å overvåke konstruksjonen for å se utvikling over tid, og eventuelt foreta tiltak for å unngå fuktskader. Jevn temperatur og god luftutskifting anbefales som forebyggende tiltak. Utbedringskostnader: Ingen umiddelbar kostnad
-Renner og nedløp Oppsummering Det er rustskader og hull i renner. Renner over inngangspartiet er skadet. Anbefalte tiltak Utskifting av takrenner og nedløp må påregnes. Utbedringskostnader: 10 000 - 50 000.
-Utstyr på tak Oppsummering Det er ikke etablert noen snøfanger på taket. Takstigen er en stige med kjetting rundt pipe og uten forankring ned i konstruksjonen, dette er ikke en godkjent løsning. Takstige må være innfestet i konstruksjonen. Anbefalte tiltak Snøfanger må etableres for god personsikkerhet. Forskriftsmessig adkomst for feier må etableres. Utbedringskostnader: 10 000 - 50 000.
-Etasjeskille og gulv på grunn Oppsummering Det registreres skjevhet på kjøkkenet, hvor forskjellen fra høyeste til laveste punkt er målt til 25 mm. Det måles 20mm forskjell på stuen og 30 mm forskjell på soverom på opprinnelig del. Anbefalte tiltak Ikke behov for umiddelbare tiltak men ved evt. legging av nytt gulv som stiller krav til planhet av underlaget, må tiltak påregnes. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Utbedringskostnader: Ingen umiddelbar kostnad.
-Våtrom: Bad/vaskerom Oppsummering av overflater Ved enkel nivellering registreres det svakt fall vekk fra sluk under dusjkabinettet. Lekkasjevann blir liggende mot listen foran dusjkabinettet. Det er manglende fall på gulv og ingen synlige tettesjikt ved døråpning. Anbefalte tiltak overflater Det anbefales å fortsatt å benytte et dusjkabinett for å unngå ytterligere fuktbelastning fra fritt vann på gulv og vegger. En oppgradering må påregnes. Utbedringskostnader overflater: 50 000 - 150 000
Følgende forhold har fått tilstandsgrad 2:
-Drenering: Dreneringen/fuktsikring har nådd en alder som gjør tettheten usikker i tiden som kommer. Normal brukstid for en drenering anslås til å være ca 30 år.
-Grunnmur og fundament: Murene er stedvis innvendig kledd med tresonittplater, dette begrenset kontrollen. Det er avflassing på murene utvendig
-Vinduer og dører: Det registreres harde tettelister som pga dette tetter dårlig. Karmer er værslitte.
-Vinduer og dører: Det registreres harde tettelister som pga dette tetter dårlig. Karmer er værslitte.
-Yttervegger: Det registreres stedvis råteskader i trekledning. Kledningen er slitt og solbleket. Det er benyttet klosser som musesperre bak kledning. Dette har medført stedvis redusert lufting.
-Loft (konstruksjonsoppbygging): Opprinnelig del.: Det registreres ekskrementer etter mus. Det er ingen synlig ventilering av kaldloftet, det er ikke uvanlig at lufting av konstruksjonen mangler eller er begrenset på eldre boliger.
-Takkonstruksjon: For eldre typer takkonstruksjoner er det ikke uvanlig at lufting av konstruksjonen mangler eller er begrenset. Dette behøver ikke nødvendigvis å bety at det er et problem pr. d.d. For å undersøke dette nærmere må det foretas kontroll av takkonstruksjonen også ved kald årstid/ vinter, da dette vil gi et bedre grunnlag for å avdekke forhold som tyder på om det er utilstrekkelig ventilert.
-Taktekking: Det registreres rustdannelser og avflassing på beslag. Metallplater med underlagspapp og lekter har passert 25 år og tettheten i tiden som kommer er usikker.
-Ildsted/Skorstein: Pipa er innkledd på soverom. Det er sprekker i brennplater inne i vedovnen. Det er rustdannelser rundt sotluken og fukt i nedre del av pipen.
-Kjøkken: Innredningen er fra 2003. Det er fuktmerker i bunnplate under vaskekummen, det måles skadelige fuktverdier.
-Trapp: Rekkverk måles til en høyde like under 90cm. Det mangler håndløper på veggen. Dette var ikke et krav da boligen ble oppført.
-Avløpsrør: Innvendige avløpsrør har nådd en høy alder og gir økt risiko for skader i tiden som kommer. Det var masse kondensering på avløpene i kjelleren på befaringsdagen.
-Vannledninger: Det er eldre vannrør, rørene har nådd en alder hvor det vil være stor risiko for lekkasjer. Det er rustdannelser rundt vannforsyningen. Rørstrekk i kjeller er uisolerte og utsatt for frost. Det er en eldre stoppekran. Ikke funksjonstestet pga alder og fare for lekkasjer. Anbefales skiftet.
-Elektrisk: Dette er en forenklet kontroll begrenset til de spørsmål og undersøkelser som forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel) § 2-18 inneholder. Dette kan ikke sammenlignes med en kontroll utført av offentlig myndighet (Det lokale eltilsyn) eller registrert elektrovirksomhet, og en bygningssakkyndig har verken kompetanse eller lov til å foreta en slik kontroll. Tilstandsgraden er vurdert ut fra den forenklede og begrensede kontrollen som forskriften inneholder. El-anlegget kan ha feil og mangler som en slik forenklet undersøkelse ikke vil avdekke. Vær derfor oppmerksom på denne risikoen, og søk videre veiledning eller få en fullstendig kontroll utført av registrert elektrovirksomhet. Boligen har et el-anlegg uten dokumentasjon, og feil kan ikke utelukkes.
-Varmtvannsbereder: Det er rustdannelser på toppen av berederen.
-Våtrom: Bad/vaskerom: Med bakgrunn i alder på tettesjiktet / overflater er restlevetiden på rommet usikker. Rommet har kun naturlig avtrekk og vil kun være effektivt ved vind og større temperaturforskjeller inne og ute. Tilstandsgrad 2 er satt selv om løsningen tilfredsstiller forskriften ved byggeåret.
Følgende forhold har fått tilstandsgrad IU:
-Loft (konstruksjonsoppbygging): Tilbygg: Det er ingen adkomst til kaldloft over tilbygget.
TAKSTMANN KOMMENTAR TIL AREALOPPMÅLING OG ROMBENEVNELSE:
-Kjelleren har et gulvareal på ca 35m², men tilfredsstiller ikke kravene til målbarhet grunnet lav takhøyde. Målt takhøyde i kjelleren er 171-177cm. Opprinnelig del i 2.etasje har en takhøyde på 200-200cm, tilbygget i 2.etasje har en takhøyde på 232cm
Arealmålingene måles etter bransjestandarden ""Takstbransjens retningslinjer ved arealmåling av boliger"". Retningslinjene har NS 3940:2012 som utgangspunkt, men inneholder presiseringer for arealbegreper og definisjoner i forbindelse med arealmåling ved omsetning og/eller verdisetting av boenheter. Rom defineres etter bruken av rommet på befaringstidspunktet, selv om bruken kan være i strid med tidligere eller gjeldende byggeforskrifter. Da det ikke foreligger en spesifikk definisjon av hva som er primære rom (P- ROM) og sekundære rom (S- ROM), vil benevnelsen av enkelte rom fastsettes etter skjønn.
"Takstbransjens retningslinjer for arealmåling av boliger" utgis av Informasjonsselskapet Verdi og er også tilgjengelig på www.nitotakst.no
Byggemåte
Enebolig er oppført i to etasjer over grovkjeller. Grunnmur er oppført i støpt betong, tilbygget er oppført på lettklinkerblokker. Veggkonstruksjon er oppført i bindingsverk, og er utvendig kledd med liggende og stående panel. Taket er et saltak tekket med metallplater. Etasjeskillene er trebjelkelag. Vinduer med 2-lags glass.
Byggemåte er opplyst av bygningssakkyndig ihht. vedlagt tilstandsrapport.
Tomt
Eiet tomt på ca. 895,1 kvm.
Eiendommen er ikke oppmålt, kun skylddelt, jf. vedlagte skylddelingsforretning. Eiendommens grenser er mindre nøyaktige og oppgitt areal er basert på arealberegninger foretatt av kommunen. Kjøper kan ikke legge til grunn oppgitt areal og inntegnede grenser som annet enn veiledende.
Skylddelingsdokumenter er en eldre form av dagens målebrev. Prinsippet med at skylddelingsforretningene ble utført av tilfeldige skjønnsmenn, førte til at kvaliteten på den oppmålingstekniske delen var svært variabel og til dels unøyaktige. Grensemerkingen ble også dårlig utført, og var til dels helt fraværende.
Ferdigattest/brukstillatelse
Det foreligger byggetegninger for tilbygg datert 1986.
Det foreligger ikke byggegodkjente tegninger fra byggeår, ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse. Bygningsloven trådte i kraft for hele landet i 1965, og det er ikke uvanlig at det i mange kommuner er mangelfulle arkiv for tiden før 1965. Hvor midlertidigbrukstillatelse ikke er innhentet for tiltak før 01.01.1998, eller ferdigattest ikke er innhentet for saker etter 01.01.1998, vil byggesaken ikke være korrekt avsluttet. Offentlig myndighet kan i disse tilfeller vurdere ulovlighetsoppfølging, for å få brakt byggetiltakene i samsvar med godkjent søknad/lovens krav.
Adgang til utleie
Det er ikke kjent at det foreligger offentligrettslige regler som er til hinder for at hele eiendommen leies ut. Ved utleie av hele boligen gjør vi oppmerksom på eventuell skatt av leieinntekter, og mulig gevinstbeskatning ved et senere salg.
Oppvarming / energiforbruk
Boligen er oppvarmet med elektrisitet og ved.
Energikarakter: G - Rød